vineri, 1 iunie 2012

ACTA a fost respins de 3 comitete ale Parlamentulului European

Ieri, 3 comitete ale Parlamentului European au mai batut 3 cuie in sicriul ACTA (Acordul comercial de combatere a contrafacerii), votand in unanimitate pentru respingerea acordului international anti-piraterie. Astfel, Comitetul pentru Libertati Civile a votat covarsitor impotriva ACTA, in timp ce Comitetul Juridic si Comitetul de Industrie, de asemenea, au votat ca acesta sa sa fie respins.

Acordul poate intra in vigoare doar daca va fi ratificat de catre 6 din cele 11 state semnatare: Uniunea Europeana, Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, SUA si Elvetia, si poate deveni lege in UE doar daca este aprobat de catre Parlamentul European.

ACTA a fost semnat in ianuarie de catre Comisia Europeana si alte 22 de state state membre ale Uniunii Europene (inclusiv Romania), dar in urma protestelor civile la scara larga in intreaga Europa, mai multe tari au dat inapoi cu privire la decizia lor de a semna, iar cele mai multe au suspendat ratificarea.

Pactul anti-piraterie a inceput sa fie controversat inca din 2008, cand o versiune draft a fost publicata de Wikileaks. Protestatarii au acuzat faptul ca acesta a fost in mare parte negociat in secret si si-au exprimat nemultumirea cu privire la faptul ca va forta ISP-urile sa faca politie cu proprii lor clienti.

Potrivit parlamentarilor care au votat ieri impotriva acordului, ACTA nu respecta pe deplin dreptul la viata privata si nici nu asigura protectie 100% a informatiilor personale sensibile. Furnizorii de internet nu ar trebui sa supravegheze internetul, a fost declaratia Comisiei pentru Libertati Civile. De asemenea, s-a mai spus ca acordul ACTA este mult prea ambiguu si nu poate fi tolerat atunci cand drepturile fundamentale ale omului sunt in joc.

Comitetul de Industrie a spus ca ACTA esueaza in a gasi un echilibru intre protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, libertatea in afaceri, protectia datelor cu caracter personal si libertatea de a primi sau a furniza informatii.

Comitetul pentru Comert International urmeaza sa adopte pozitia sa pe 21 iunie, iar acordul este programat sa fie supus votului intregului Parlament European pe 3 iulie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu