miercuri, 13 iunie 2012

Firefox 14 va avea management activ al modulelor si PDF Viewer nativ

Indiferent de sistemul de operare folosit, fie la servici sau acasa, utilizatorul trebuie sa aiba un oarecare grad de responsabilitate atunci cand isi foloseste browserul web pentru a vizita diferite website-uri, si asta deoarece in zilele noastre poti fi infectat foarte usor cu malware, chiar si atunci cand folosesti Flash Player sau Java, programe care asa cum bine stim sunt multiplatforma.

Nimeni nu stie cat de multa incredere are organizatia Mozilla in cei care dezvolta Flash sau Java, dar cert este ca s-a gandit ca ar fi placut ca utilizatorul sa aiba control asupra modulelor pe care le are instalate in cadrul browserului Firefox. Astfel, conform MozillaWiki, versiunea 14 a navigatorului Mozilla Firefox va avea un management activ al modulelor (Opt-in activation for plugins), care va permite modulelor Flash Player sau Java de exemplu, sa fie active numai daca utilizatorul doreste acest lucru.

Un alt lucru ce trebuie mentionat este ca de aproape un an de zile, o echipa de la Mozilla a inceput sa lucreze la un cititor de PDF-uri web-based ce foloseste JavaScript pentru a decoda si randa fisierele PDF.

Nevoia unui PDF viewer in browserul Firefox sau in orice alt browser este evidenta, deoarece chiar daca fisierele nu sunt foarte web-friendly, acestea sunt in numar tot mai mare pe internet. Pentru a putea deschide fisierele de tip PDF avem nevoie de un plugin precum Foxit Reader sau Adobe Reader, ceea ce se traduce intr-o scadere a performantei sau instabilitate; sau putem descarca fisierul si apoi sa-l deschidem cu aplicatia pe care o folosim, adica inca 3-4 operatii in plus.

Un cititor PDF inclus in browser ne scapa de toate aceste probleme, dar partea complicata este crearea unui astfel de feature si este si mai dificil de creat in JavaScript si HTML5 cum a facut Mozilla, ca add-on. Chrome are de asemenea un PDF viewer integrat insa acesta este in esenta doar un plugin, fiind bazat pe Pepper API.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu