luni, 14 mai 2012

6 caracteristici cheie ale Mageia Linux 2.0

Mageia Linux este o distributie de Mandriva Linux, sustinuta de o asociatie non-profit alcatuita din contribuitori recunoscuti si alesi pentru munca lor.

Mageia si-a facut un renume considerabil inca de la crearea sa, la sfarsitul anului 2010, si ocupa in prezent locul 6 in clasamentul de popularitate Distrowatch, destul de impresionant, avand in vedere ca Mandriva este in prezent pe locul 23.

Cele mai noi stiri ne informeaza ca Mageia 2.0 si-a facut debutul oficial miercuri, cu o versiune finala planificata pentru lansare pe 22 mai. Desi nu este destinat pentru scopuri de productie, software-ul release candidate (RC) este acum disponibil pentru download gratuit.

Iata deci, principalele 6 caractersitici cheie din Mageia 2 RC:

1) 4 medii desktop

In Mageia 2 RC sunt incluse 4 optiuni pentru mediile de desktop, inclusiv KDE 4.8.2, GNOME 3.4.1, LXDE si Sugar 0.95.

2) Manageri de ferestre

Mageia 2 RC vine de asemenea, dotat cu o varietate de manageri de ferestre. Printre ei se numara Enlightenment (E17), IceWM, Openbox, Razor-qt si Window Maker.

3) PulseAudio 2.0

O caracteristica nou-nouta este versiunea prerelease a PulseAudio 2.0 networked sound server. "Motivul principal pentru aceasta includere este de a profita de suportul din kernelul 3.3 pentru detectarea jack-ului pentru casti, astfel incat functia audio sa poata fi folosita pentru controlul output, iar reglajul volumului sa poata fi activat automat atunci cand este cazul", au explicat dezvoltatorii Mageia. Versiunea finala Mageia 2 va include si versiunea finala a software-ului, au adaugat acestia.

4) 6 browserele web

Pe partea de browser web, Mageia 2 RC ofera Firefox, Chromium, Epiphany, Opera, Konqueror si Midori.

5) 4 clienti de mail

Pe partea de mail, Mageia 2 ofera Thunderbird, Evolution, KMail si Claws Mail.

6) Sistemul de baza

In ceea ce priveste sistemul de baza al Mageia, este inclusa versiunea stabila a kernelului Linux 3.3.4 si systemd pentru boot, iar sistemul de imprimare CUPS a fost actualizat la versiunea 1.5.2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu