luni, 2 aprilie 2012

Este rentabil sa utilizam cloud hosting pentru uz intern?

Termenul "cloud" a devenit foarte popular in lumea IT si a afacerilor online. Fie ca se face referire la cloud pentru consumatori, cum ar fi playerul de muzica Amazon Cloud, sau business cloud, cum ar fi Microsoft Office 365, principiul de baza este acelasi. Cand aplicatiile si/sau datele sunt gazduite in cloud, utilizatorii trebuie sa acceseze internetul pentru a putea ajunge la ele.

Pentru unele servicii de cloud, aceasta realitate inseamna ca furnizorul de servicii detine acele aplicatii, desi datele de obicei raman in proprietatea utilizatorului. Alte servicii sunt mult mai flexibile si pot permite utilizatorului sa creeze sau sa instaleze aplicatii proprii, fapt care estompeaza oarecum linia dintre cloud hosting si hosting traditional.

Pentru o afacere care intentioneaza sa foloseasca aplicatiile sale pe plan intern, ar putea parea ciudat sa fie nevoita sa acceseze internetul pentru a-si putea desfasura activitatea. Exista avantaje si dezavantaje la acest tip de hosting.

Un beneficiu, care este un avantaj cloud in general, este faptul ca furnizorul de servicii cloud se ocupa cu intretinerea serverului, cu upgrade-ul aplicatiilor si cu depanarea, ca parte a pachetului de cloud hosting, numit de multe ori software ca serviciu (SaaS). Un alt avantaj este faptul ca angajatii nu mai sunt legati de birou. Ei pot accesa aplicatiile de afaceri de oriunde si de pe o varietate de dispozitive mobile traditionale sau de generatie noua.

Printre dezavantaje se numara faptul ca trebuie neaparat sa aveti acces la internet. Fara internet nu puteti accesa cloud. Mai mult decat atat, datele dvs. sunt "la mila" furnizorului de servicii, exceptie facand cazul in care aveti un anumit tip de backup local pentru eventualitatea in care furnizorul de servicii ar inceta sa mai existe.

In cele din urma, depinde de dvs. daca argumentele pro le depasesc pe cele contra si daca cloud hosting este potrivit pentru afacerea dvs. Pentru unii, cloud este considerat a fi optiunea ideala de a reduce cheltuielile si sarcinile de lucru ce vin cu aplicatiile standard, dar pentru a raspunde la intrebarea din titlu, pentru cei care nu au probleme financiare sau limitari tehnice, nu este reantabila utilizarea cloud pentru uz intern, ci ar fi de preferat o solutie locala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu