miercuri, 4 aprilie 2012

Este oficial: Microsoft contribuie la dezvoltarea Linux

Se stie deja ca Linux sta la baza a numeroase smartphone-uri, televizoare, supercomputere, tranzactii financiare si site-uri din intreaga lume, ca sa nu mai vorbim de desktop-uri. Totusi, majoritatea dintre noi tot nu avem o idee clara asupra entitatilor care dezvolta acest sistem de operare.

In acest scop, Linux Foundation a lansat marti un nou raport PDF in care enumera contribuabilii de top la kernelul care sta la baza sistemului de operare gratuit si open source. Si aici e surpriza cea mare. Pentru prima data de cand Linux Foundation a inceput sa produca acest raport anual, acum 4 ani, Microsoft apare pe lista de contribuabili curenti, pe locul 17, ceea ce inseamna ca a contribuit cu aproximativ 1 % la modificarile aduse kernelului de la lansarea Linux 2.6.36 la sfarsitul anului 2010. Acest lucru mai inseamna si ca conflictul dintre Microsoft si Linux pare aproape de sfarsit, din moment ce Microsoft se afla pentru prima oara in top 20 dezvoltatori ai kernelului Linux.

In urma cu mai mult de 10 ani, CEO-ul Microsoft Steve Ballmer declara ca "Linux este ca un cancer". Probabil ca Microsoft a gasit leacul la aceasta "boala" daca in prezent ocupa locul 17 in topul dezvoltatorilor care au oferit cod open source pentru kernelul Linux.

Prima contributie Microsoft la kernelul Linux dateaza din 2009, cand compania a lansat un cod pentru drivere, care permite rularea Linux in acelasi timp cu tehnologia Windows Server.

Microsoft pare sa fi acceptat faptul ca multi clienti din segmentul business sunt tot mai deschisi la solutiile open source, motiv pentru care Windows ar pierde clienti daca nu ar oferi compatibilitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu