joi, 19 aprilie 2012

A fost lansat Fedora Linux 17 beta

Fedora Project a anuntat marti ca urmatoarea versiune a distributiei sale omonime de Linux - Fedora 17, cunoscut de asemenea sub numele de "Beefy Miracle" - a intrat acum in faza de testare beta. "Versiunea beta este ultima faza importanta pentru Fedora 17" a scris Dennis Gilmore, inginer Fedora.

Desigur ca Fedora 17 versiunea beta nu este destinata pentru scopuri de productie. Cu toate acestea, Fedora 17 beta poate fi descarcat gratuit de pe site-ul Fedora Project. Versiunea finala a software-ului va fi lansata pe 22 mai.

Nu cu multe luni in urma a fost lansat Fedora 16, dar lansarea din aceasta saptamana a Fedora 17 beta duce sistemul de operare open source la un alt nivel. Fedora, desigur, este versiunea gratuita a comunitatii Red Hat Enterprise Linux. Iata cateva dintre caracteristicile noii versiuni:

1. GNOME 3.4

Lansat la sfarsitul lunii trecute, GNOME 3.4 vine cu nu mai putin de 41,000 de imbunatatiri, inclusiv noi capabilitati de cautare in lista de activitati, teme imbunatatite, precum si imbunatatiri aduse aplicatiilor Documents si Contacts.

2. KDE 4.8

Ca parte din Fedora 17 se numara de asemenea si o versiune actualizata a desktop-ului alternativ KDE. Concret, KDE Plasma Workspace 4.8 este oferit in aceasta noua versiune, inclusiv Plasma Desktop Netbook, aplicatii KDE si platforma KDE.

3. Un nou GIMP

O versiune actualizata a GIMP - alternativa gratuita si open source a lui Adobe Photoshop - este inclusa de asemenea in Fedora 17. Versiunea 2.8 aduce imbunatatiri, cum ar fi modul single-window si editare on-canvas.

4. PHP actualizat

PHP a fost de asemenea actualizat in cea mai recenta versiune Fedora 17 beta, astfel ca versiunea include acum PHP 5.4, lansat la inceputul acestui an

5. Ultima versiune de kernel Linux

Versiunea 3.3 a kernel-ului Linux propulseaza Fedora 17, dispunand de sisteme de fisiere btrfs si ext4 imbunatatite, suport wireless si numeroase alte imbunatatiri si bug-uri eliminate. Firewalld este acum solutia firewall implicita, iar in cloud, OpenStack a fost actualizat la "Essex", care a debutat la inceputul acestei luni.

6. Instrumente pentru dezvoltatori

Nu in ultimul rand, Fedora 17 include o versiune pre-release a Juno, clona SDK Eclipse asteptat in luna iunie. Java 7 - impreuna cu OpenJDK 7 - este setul de instrumente implicit Java Runtime si Java build toolset, in timp ce GCC 4.7.x este acum compilatorul principal. Ruby 1.9.3, ultima versiune stabila a limbajului Ruby, este de asemenea inclus in noua versiune, ca si un update pentru Erlang la versiunea release R15.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu