marți, 1 noiembrie 2011

IRC: cel mai longeviv protocol de chat

Pe calculatoarele noastre personale, folosim AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, MSN Messenger sau Skype. Daca sunteti unul dintre acei utilizatori care are prieteni pe toate aceste retele, atunci probabil ca folositi un program multi-messenger, cum ar fi Trillian sau Pidgin. Pe telefoanele noastre, avem versiuni mobile ale acestora, sau avem software particular de mesagerie, cum ar fi BlackBerry Messenger.

Traim intr-o lume in care faptul de a fi conectat cu altii instantaneu este atat de important incat suntem bombardati cu moduri de a face acest lucru.

IRC: programul care a ajutat lumea sa comunice in timp real

In 1988, un utilizator la unui forum a fost inspirat sa inlocuiasca functia de chat static denumit "MUT" sau "MultiUser Talk", cu ceva un pic mai elegant. Din acel moment de inspiratie a luat nastere IRC (Internet Relay Chat).

In primele sale zile, IRC a fost folosit in principal pentru discutiile de grup ce aveau loc in timp real. Prin utilizarea unui client pentru a ajunge la server, utilizatorul alege un pseudonim pentru a merge intr-o camera de chat din care alege sa faca parte. Cele mai multe servere IRC nu necesita inregistrarea unui cont, cu toate acestea, cele mai multe ofera o optiune ce asigura ca nickname-ul dvs. nu va fi luat de catre un alt utilizator.

Atunci cand un utilizator se conecteaza la un server, aceste isi alege apoi o camera de chat in care doreste sa participe si de acolo merge mai departe sa intalneasca si sa vorbeasca cu alte persoane din intreaga lume. Initial, IRC a fost un serviciu simplu bazat doar pe text, insa pe masura ce timpul a trecut, noi programe client au fost create.

Cele mai comune utilizari ale IRC:

1) Discutii despre subiecte comune cu grupuri de oameni: De obicei, fiecare camera de chat va avea un subiect care ii este incredintat de catre persoana care a creat-o. In general, este considerat nepoliticos sa se abata de la subiect, cu exceptia cazului in care camera este desemnata a fi un loc unde toata lumea poate discuta despre ce vrea, mai degraba decat o camera de discutii pe anumite teme.

2) Partajare fisiere: Unele dintre primele activitati de partajare de fisiere provin de pe IRC, prin intermediul protocolului sau de transfer denumit DCC (Direct Client to Client) transfer. Utilizatorii vor intra intr-o camera de chat si prin utilizarea botilor automati, care permit utilizatorilor sa creeze profiluri si liste cu fisierele pe care le au la dispozitie pentru partajare, utilizatorii trimit apoi un mesaj privat (PM) celor care au fisiere pe care acestia le-ari dori. Astfel se negociaza un transfer de fisiere.

3) Intrebuintari la nivel de guvern: Un fapt putin cunoscut este faptul ca la inceputul anilor '90, atat guvernul SUA, cat si armata rusa utilizau IRC. Statele Unite l-au folosit in timpul Razboiului din Golf pentru a trimite in siguranta si rapid informatii cu privire la conflictele in curs de desfasurare, iar armata rusa l-a utilizat pentru a raporta loviturile de stat, musamalizate de catre presa rusa.

IRC a fost creat pentru a facilita comunicarea intre oamenii din toata lumea, in scopul de a partaja informatii despre hobby-urile si interesele lor. In timp ce interfata sa pe baza de linie de comanda poate fi straina intr-o lume in care eliminam treptat mouse-ul si tastatura in favoarea ecranelor tactile, aceasta nu este greu de invatat. Exista multe servere mari in toata lumea, variind de la cele care vizeaza adolescentii si interesele lor, la site-uri de adult dating si universitati care au camere de chat create speciat pentru studentii lor, unde acestia se pot aduna pentru a dezvate pe tema cursurilor. La mai mult de 20 de ani de la introducerea sa, IRC inca mai poate oferi cate ceva pentru toata lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu