miercuri, 9 noiembrie 2011

Cum sa aflati adresa IP a router-ului dvs.

Cel mai important aspect al router-ului dvs. - cu exceptia cablului de alimentare - este ecranul de configurare web. Acesta este inima, creierul si sufletul router-ului dvs. Este locul unde puteti sa setati tot felul de optiuni importante, legate de reteua wireless, de setarile de securitate, port forwarding pentru aplicatiile software care au nevoie de acces special la internet, precum si toate optiunile speciale de control care va permit sa dictati cine acceseaza reteaua si cand o acceseaza.

Pentru a accesa ecranul de configurare al router-ului dvs., trebuie doar sa introduceti adresa IP a dispozitivului (pentru routerele D-Link, aceasta este cel mai adesea gasita in manualul de utilizare sau imprimata pe partea inferioara a router-ului) in bara de adrese a browser-ului web. Simplu ca buna ziua.

In functie de modelul router-ului, ati putea de asemenea sa utilizati numele NetBIOS in loc de adresa IP. In acest caz, tastand doar o adresa URL de tipul http://dlinkrouter in bara de adrese a browser-ului este tot ce aveti nevoie pentru a va conecta la ecranul de configurare. Din nou, puteti gasi acest nume tiparit in manualul de utilizare al router-ului sau pe partea inferioara a dispozitivului.

Dar sa presupunem ca aveti router-ul de ceva timp si ultima data cand ati vazut manualul de utilizare a fost atunci cand l-ati aruncat la cosul de gunoi, iar cel imprimat pe partea inferioara a sa lipseste sau s-a sters intre timp. Ce ar fi de facut?

In acest caz, accesati Windows Command Prompt. Din meniul "Start", dati click pe "All Programs">"Accessories">"Command Prompt" si tastati ipconfig in fereastra neagra care s-a deschis. Dupa ce ati facut acest lucru, fereastra va fi apoi populata cu informatii similare cu cele din imaginea de mai jos: (dati click pe imagine pentru a mari)

















Derulati pana la partea de sus a ecranului si incepeti sa cautati adaptorul pentru care exista trei domenii: o adresa IP, un subnet mask si un default gateway. Gateway-ul este dispozitivul care conecteaza sistemul dvs. la internet - router-ul - si adresa IP pe care o cautati este identificatorul routerului. Acum puteti sa tastati acest numar in bara de adrese a browser-ului pentru a accesa ecranul de configurare web a dispozitivului. De acolo, aveti acces la tot ce doriti: toate optiunile de configurare posibile care va permit sa ajustati gradul de securitate, conectivitate si tot felul de alte optiuni importante pentru mentinerea unei retele rapide si sigure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu