luni, 28 noiembrie 2011

Stiti sigur ca site-ul dvs. are un backup?

Cand ati cumparat un pachet de web hosting, vi s-a specificat ca acesta include backup-uri saptamanale sau zilnice, corect? Cand ati aflat acest lucru, ati crezut ca datele dvs. vor fi in siguranta. Ei bine, nu este asa.

Planurile de shared hosting includ de cele mai multe ori backup-uri de date, dar pentru ce sunt acestea? Ei bine, scopul acestor backup-uri este pur si simplu de a restabili un server web in caz de probleme ale hardware-ului sau pentru a muta contul dvs. de pe un server pe altul. Din pacate, dvs. nu aveti acces la aceste backup-uri si prin urmare, nu aveti posibilitatea sa restaurati date de pe ele.

Deci, de exemplu, ce se intampla in cazul in care site-ul dvs. este compromis de hackeri? Cu siguranta veti dori sa va puteti restaura site-ul la starea in care era inainte de a fi compromis, astfel incat sa puteti impiedica acest lucru sa se intample din nou.

Fiecare panou de control va permite sa efectuati backup-uri manual, dar acest lucru este util doar pentru site-urile statice. Daca aveti un site dinamic, cum ar fi un blog sau un forum, vizitatorii posteaza comentarii sau creaza discutii noi astfel incat este practic imposibil sa pastrati un backup la zi. Deci intrebarea este cum puteti crea backup-uri automate la site-ul dvs.?

Primul pas este sa inchiriati un spatiu de backup de la un furnizor tert de web hosting. Nu este bine sa va puneti toate ouale in acelasi cos, astfel incat este indicat sa alegeti un furnizor diferit de cel pe care il aveti, pentru a stoca backup-urile.

Al doilea pas este sa obtineti un script care va face backup la toate fisierele si bazele de date, comprimandu-le si stocandu-le in spatiul dvs. FTP de backup. Acest script va fi executat in mod automat prin intermediul CRON (Linux) sau prin intermediul managerului de sarcini programate (Windows).

De indata ce scriptul de backup functioneaza, puteti sa programati backup-uri zilnice, saptamanale sau lunare, astfel incat aveti posibilitatea sa recuperati date pierdute oricand este necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu