sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Criminalitatea cibernetica: botnet

Vremurile in care un hacker muncea sa "sparga" un server dedicat sau sa preia controlul unui computer sunt de mult apuse. Intr-adevar, modul de operare s-a schimbat foarte mult pe masura ce internetul a evoluat, infractorii cibernetici reusind sa produca si sa utilizeze unelte software perfectionate care automatizeaza procesele de atac asupra computerelor din retea.

In prezent, automatizarea este realizata prin intermediul asa-numitilor botnet, care reprezinta retele de computere infectate cu virusi ce permit controlul total de la distanta si care actioneaza la comanda infractorilor cibernetici, putand executa in grup sau individual operatiuni automatizate, fara stirea proprietarilor computerelor. Practic, infractorii cibernetici au la dispozitie astazi o putere de calcul uriasa, un fel de supercomputer.

Iata ce se poate face cu ajutorul unui botnet:

- Se trimite spam, milioane de mesaje de pe milioane de computere - fara sansa de a fi prinsi sau interzisi pentru trimitere de mesaje nesolicitate;

- Atacuri DDoS (Distributed Denial Of Service) - miliarde de cereri sau vizitari pe minut ale unui anumit site de catre milioane de computere - facute cu scopul de a suprasolicita un anumit server dedicat si de a-l scoate din uz epuizandu-i resursele;

- Fraude in advertisingul pe internet - computerele dintr-un botnet pot fi instruite sa "dea click" pe reclamele dintr-un anumit site pentru ca proprietarul site-ului sa primeasca bani pentru acele reclame;

- Furtul de parole, conturi, numere de carti de credit este de departe cel mai raspandit si mai periculos din punct de vedere social - virusii pot fi dotati cu functia de a inregistra tot ce se introduce de la tastatura (keylogger) si de a retransmite acele date catre infractori. Rezultatul? Golirea conturilor bancare, preluarea controlului asupra conturilor e-mail sau de pe alte site-uri si exploatarea acestora, furt de identitate, sabotaj informatic, etc.

- Monitorizarea activitatii dvs. la computer si pe internet si raportarea acesteia catre infractori care vor primi toate datele, inclusiv imagini (screenshot) ale ecranului dvs.

Ce puteti face pentru a nu fi acaparati intr-un botnet?

Prin protejarea computerului si utilizarea unui program antivirus updatat la zi se poate preveni infectarea computerului dvs. si pierderea de date personale. Fie ca este vorba de utilizatorul casnic care de cele mai multe ori nu este si o persoana tehnica, dar care intelege riscurile si apeleaza la un specialist, fie ca vorbim de companii care intaresc masurile de securitate ale serverului dedicat si procedurile de lucru ale angajatilor cand este vorba de accesarea internetului sau instalarea de programe noi pe computere, cu totii avem o responsabilitate si putem contribui la imbunatatirea experientei de navigat pe internet.

Sursa: securityweek.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu