miercuri, 2 noiembrie 2011

Criptarea e-mailului: informatiile dvs. sunt in siguranta

Poate ca modalitatea cea mai simpla de criptare pentru mesajele e-mail este sa folositi unul dintre software-urile speciale disponibile. Cel mai vechi si renumit software pentru a face acest lucru ar fi PGP (Pretty Good Protection).

Utilizand criptare pe 128 de biti, acest program (detinut in prezent de Symantec, creatorii Norton) cripteaza automat toate e-mailurile trimise si primite, fara ca utilizatorul sa fie nevoit sa faca mare lucru. Acest software special suporta ambele forme comune de criptare, S/MIME si OpenPGP si foloseste un proxy ca o metoda de a pastra informatiile dvs. in siguranta.

Daca sunteti nou in domeniul criptarii, atunci ati face bine sa nu tineti cont de pret si sa va ganditi ca pana la urma este vorba de intimitatea dvs. Acest software este foarte recomandat, deoarece nu deranjeaza deloc nici destinatarul, nici expeditorul.

Solutii client-based

Multi clienti de e-mail ofera acum posibilitatea de a trimite si primi e-mail criptat prin utilizarea setarilor din cadrul programului in sine sau prin add-onuri. In acest moment, cei mai cunoscuti clienti de e-mail care ofera aceste optiuni sunt Microsoft Outlook si Mozilla Thunderbird

Microsoft Outlook utilizeaza ceea ce ei numesc un ID digital, care este in esenta un certificat personal de securitate a e-mailului, ce cripteaza mesajul care este trimis destinatarului. In cazul in care destinatarul nu are ID-ul dvs. digital, acesta nu poate citi e-mailul dvs. criptat (aveti si o optiune de a-l trimite in format necriptat, in acest caz).

Mozilla Thunderbird recurge la un add-on numit Enigmail, in scopul de a facilita trimiterea si primirea de e-mailuri criptate. Imediat ce Enigmail este instalat pe Thunderbird, acesta poate cripta, decripta si administra toate cheile de criptare in mod automat, fiind o optiune foarte simpla de utilizat pentru cei care doresc doar elementele de baza. Functiile acestuia pot fi extinse prin descarcarea GNUpg, care permite si alte functii criptografice.

Exista si alti clienti de e-mail care ofera caracteristici similare. Totusi, acestea doua sunt cel mai usor de configurat pe cont propriu, fara a fi nevoie sa apelati la ajutorul cuiva. Daca doriti sa mergeti mai departe si sa va sporiti securitatea, chiar este indicat sa faceti acest lucru, dar asigurati-va ca stiti ce faceti, deoarece o securitate incompleta sau incorecta este aproximativ acelasi lucru ca lipsa totala a securitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu