joi, 17 noiembrie 2011

Un somer roman este acuzat ca a patruns in serverele NASA

Autoritatile romane au arestat un hacker de 26 de ani care este acuzat de intruziunea in mai multe servere NASA, fapt ce a cauzat agentiei spatiale americane daune in valoare de 500.000 de dolari.

Robert Butyka a fost arestat marti, la Cluj, in urma unei anchete derulate de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Conform rapoartelor locale, hackerul folosea porecla de "Iceman". Acesta nu are studii superioare si nici loc de munca, a spus un purtator de cuvant DIICOT.

Butyka este acuzat de intruziunea in mai multe servere NASA pe o perioada de timp care a inceput de pe 12 decembrie 2010. Autoritatile sustin ca hackerul a reusit sa distruga date protejate si sa limiteze accesul la acestea.

Printre acuzatiile aduse lui Butyka se numara obtinerea accesului neautorizat, cauzarea de intreruperi severe la un sistem informatic, modificarea, deteriorarea si restrictionarea accesului la date fara a avea autorizatie si detinerea de programe de hacking.

Acesta a petrecut 24 de ore in custodia politiei, dar procurorii au emis un ordin judecatoresc pentru a prelungi perioada de detentie. Autoritatile au confiscat mai multe calculatoare din locuinta sa, in timpul unui raid.

Butyka nu este primul hacker roman care patrunde in sistemele informatice ale NASA. De fapt, agentia spatiala americana este o tinta comuna a hackerilor care cauta sa-si demonstreze abilitatile.

Victor Faur, un barbat roman care a spart in mai multe randuri serverele NASA, ale Departamentului de Energie al SUA si a Marinei Americane, in 2005, este in prezent somat de instanta sa plateasca despagubiri guvernului american in valoare de 240.000 de dolari.

Un alt hacker roman care se autointituleaza TinKode si-a construit o reputatie online prin spargerea serverelor cu profil inalt. Pe lista sistemelor compromise de TinKode se afla inclusiv serverele web ale NASA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu