vineri, 4 noiembrie 2011

Ubuntu 11.10 - un esec Linux?

Ubuntu este campionul Linux din categoria grea. Aceasta este cea mai descarcata si utilizata distributie Linux. Interfata sa este usor de utilizat si permite o personalizare profunda. Cu toate acestea, in ultima sa versiune, Ubuntu 11.10, campionul primeste cateva lovituri sub centura. Cu aceasta noua versiune, celebra distributie Linux se confrunta cu un nivel neobisnuit de criticism din partea utilizator sai. Deci, care sunt motivele pentru care acesta este criticat?

Unity Bar

Chiar daca pare o chestiune minora, una dintre cele mai frecvente plangeri ale utilizatorilor Ubuntu legata de aceasta versiune este unity bar, care este echivalentul task bar din Windows. In aceasta noua versiune Ubuntu, unity bar este permaent blocata in partea stanga a ecranului. De asemenea, icon-urile disponibile pe ea nu sunt personalizabile si nu aveti posibilitatea sa alegeti ce foldere sunt accesibile de acolo. Fiind mai putin personalizabil decat Windows nu este niciodata un inceput bun.

Probleme de upgrade

O problema mult mai mare raportata este ca utilizatorii au probleme in a face saltul de la Ubuntu 11.04 la Ubuntu 11.10. In cea mai mare parte din cazuri, se impune ca utilizatorul sa-l reinstaleze complet, aceasta fiind o deficienta masiva pentru o astfel de diferenta minora de versiune. Fisiere lipsa, extensii schimbate si aproape fiecare problema ce se poate ivi la un upgrade a fost raportata.

Incapacitatea de a utiliza desktop-ul

Daca sunteti ca majoritatea utilizatorilor, uneori va este necesara capacitatea de a utiliza desktop-ul. Din pacate, mediul desktop in versiunea 11.10 nu exista. Acest lucru a dezamagit comunitatea Ubuntu, incat multi utilizatori fideli se gandesc sa caute alte optiuni. Este pur si simplu evident ca mai trebuia lucrat la Ubuntu 11.10, in scopul de a-l slefui cat mai bine si de a elimina bug-urile. Este utilizabil, dar necesita eforturi mari.

Vreti totusi sa-l utilizati o perioada si sa vedeti ce se intampla? La urma urmei, pana si Microsoft a scos Windows ME, care, pana la urma, nu s-a dovedit a fi atat de slab pe cat se crezuse initial. Iata cateva sfaturi pentru utilizatorii loiali:

1) Pastrati un disc de backup, in cazul in care faceti unele schimbari in sistemul dvs. care nu pot fi revocate cu usurinta.
2) Vizitati forumurile utilizatorilor Ubuntu: Aici puteti gasi ajutor, sfaturi si trucuri.
3) Vizitati site-ul oficial Ubuntu: Ati putea gasi sfaturi care sa duca la o mai mare functionalitate.

Concluzie

Problemele versiunii cele mai recente Ubuntu sunt larg raspandite si probabil va dura ceva timp pana vor fi rezolvate. Pentru cei care sunt utilizatori fideli de Ubuntu si vor sa-l utilizeze in continuare, sfaturile enumerate mai sus au scopul de a le oferi o experienta de utilizare cat mai placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu