marți, 22 noiembrie 2011

Avantajele si limitarile unui firewall

Atunci cand aveti un firewall instalat, nici nu veti observa ca acesta isi face treaba sau chiar veti uita ca il aveti. Dar, atunci cand nu aveti un firewall adecvat sau nu aveti deloc, veti atrage atentia asupra dvs. si atacurile inevitabile vor aparea. Un firewall va poate proteja computerul de acasa sau serverul dedicat de o multitudine de atacuri de retea, dar totusi are si el limitarile sale. Cheia este sa stiti cand sa va bazati pe el atunci cand luati si alte masuri de securitate.

Majoritatea atacatorilor scaneaza serverul de vulnerabilitati si cauta posibile puncte de intrare. Aceste puncte de intrare sunt, de obicei, porturile de retea nesecurizate. Cu cat aveti mai multe porturi deschise, cu atat mai expus este serverul la posibile atacuri. Firewall-urile bune includ caracteristici de securitate avansata care va pot proteja impotriva atacurilor de tip Denial of Service (DoS) si alte amenintari majore.

Unele porturi de pe server trebuie sa ramana deschise. Porturi pentru servicii cum ar fi serverul web (portul 80) si serverul SSH (port 22) sunt deschise de obicei pe majoritatea serverelor. Intr-un astfel de caz, un firewall poate face prea putine pentru a preveni un atacator sa exploateze si alte puncte slabe. Prin urmare, chiar daca serverul ce gazduieste site-ul dvs. are un firewall, acesta nu va reusi sa protejeze un site cu o parola slaba sau aplicatii web neactualizate sau scripturi scrise incorect.

Un datacenter are de obicei un firewall activat pe routerele sale care vor proteja serverele de atacurile externe. Cu toate acestea, este indicat de a avea, de asemenea, un software de firewall instalat si pe server in sine. Si chiar cu toate aceste masuri de precautie luate, puteti spori in continuare securitatea fiecarui site individual pentru a preveni chiar si cel mai ingenios hacker sa produca daune grave.

Puteti considera un firewall ca fiind prima linie de aparare in lupta dvs. cu atacatorii externi. Va asteptati ca el sa reziste majoritatii atacurilor, dar nu este suficient pentru a rezista tuturor atacurilor. Pentru aceasta, aveti nevoie de extra protectie, precum si de masuri adecvate de securitate pentru a va asigura ca datele dvs. sunt in siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu