marți, 16 august 2011

Server dedicat sau VPS?

Ce ar trebui sa folositi pentru hosting-ul dvs.? server dedicat sau VPS (virtual private server)? Decizia poate fi dificila de luat, deoarece intr-adevar depinde de ceea ce se potriveste nevoilor dvs. specifice, ca persoana implicata in industria de hosting. Acest lucru este valabil indiferent daca sunteti doar la inceput sau intentionati trecerea de la una la alta. Mai departe vom examina atat serverele dedicate, cat si VPS.


Hosting dedicat


Serverele dedicate ofera clientilor capacitatea de a avea propriul spatiu pe server, un lux, care permite clientilor sa aleaga ce hardware si sistem de operare ar dori sa ruleze pe server.
In ciuda posibilitatii de a alege, dvs. nu detineti efectiv hardware-ul server-ului dedicat. Serverele dedicate sunt stocate in cadrul data centerelor si sunt detinute de catre furnizorul de web hosting. Chiar daca nu detineti hardware-ul, un beneficiu este faptul ca unii furnizori ofera suport tehnic clientilor 24x7.
Ceea ce veti plati si cat veti plati pentru hosting-ul dedicat poate varia foarte mult, depinzand de marimea si tipul informatiilor.
Selectarea sistemului de operare utilizat pe un server dedicat poate costa mai mult. Cu toate acestea, vestea buna este ca, daca aveti de gand sa utilizati un sistem de operare deschis cum ar fi Linux sau Unix, cei mai multi furnizori de hosting dedicat le ofera la pret redus sau chiar gratuit.
Desi exista mari beneficii ale hosting-ului dedicat, de asemenea, este important sa se analizeze modul in care furnizorul de server se potriveste nevoilor dvs.


Trecere de la server dedicat la VPS (Virtual Private Server)


Acum probabil va ganditi: "Ar trebui sa iau in considerare trecerea la un VPS?"
Ei bine, daca sunteti doar in cautarea de hosting pentru cantitati mici de date, la un pret mai ieftin, avand in acelasi timp mai mult control, atunci VPS ar putea fi raspunsul.
Unul dintre atributele cele mai mari ale VPS il regasim chiar in denumirea sa; este acela ca ofera intimitate clientului. Dar cel mai important lucru despre VPS este ca ofera clientului mai mult control asupra informatiilor si a datelor sale. Nu trebuie sa mai aveti de a face cu un furnizor de server atunci cand ceva nu merge bine cu hardware-ul serverului dvs. Serverele Virtuale Private oferi clientului un control independent mai mare asupra spatiului pe pe serverul lor, permitand astfel clientilor VPS sa restarteze sistemul serverului independent.
Avand control independent asupra server-ului dvs. inseamna ca sunteti responsabil atunci cand ceva nu merge bine. Acest lucru ar putea suna rau pentru unii. Mai mult, in cazul VPS, s-ar putea sa nu mai beneficiati de suport tehnic ca in cazul serverelor dedicate, dar veti fi obligat astfel sa invatati mai multe despre cum se gestioneaza serverele cu control independent.
Ca un operator independent, puteti gasi solutii accesibile pentru backup-ul VPS-ului dvs., pastrand astfel datele dvs. securizate. O companie ca megahost.ro va poate oferi o astfel de solutie accesibila.


Deci, acum ca stim mai multe despre hosting-ul dedicat si VPS, iata cateva intrebari care ar trebui sa le luati in considerare atunci cand alegeti pe care doriti sa-l folositi:


- Cat spatiu folosesc in contul de hosting?
- Vreau un control mai mare asupra serverului meu? (Amintiti-va, cu un control mai mare vin mai multe responsabilitati)
- Cat de mult sunt dispus sa plateasc?
- Ce software as prefera sa ruleze pe server?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu