luni, 29 august 2011

Cum sa va protejati laptop-ul in caz de furt

Laptop-urile noastre contin adesea o multime de date importante de la locul de munca si de uz personal si pentru majoritatea oamenilor, ideea de a pierde toate acele informatii este mai mult decat terifianta. Cu toate acestea, pierdere brusca, neasteptata (sau mai rau, furtul) de echipamente scumpe si a documentelor importante nu trebuie sa fie o experienta paralizanta. Iata cateva sfaturi rapide care prezinta etapele pe care ar trebui sa le urmati in cazul in care va pierdeti sau vi se fura laptop-ul:

1. Anuntati politia

Desi poate parea evident, multi oameni nu se deranjeaza sa anunte politia in cazul pierderii unui bun personal in ipoteza ca nu se poate face mare lucru in aceasta privinta. Chiar daca este sau nu asa (in functie de situatie), contactarea politiei poate raspandi vestea cum ca laptop-ul dvs. lipseste. Chiar daca politia nu-l poate gasi, laptop-ul dvs. este inscris intr-o baza de date nationala, deci, daca cineva incearca sa-l vanda in tara in care este inregistrat, exista o sansa buna ca locatia persoanei respective sa fie dezvaluita.
Daca locuiti langa o universitate, anuntati de asemenea politia campusului despre laptopul dvs. disparut si nu uitati sa alertati orice agentie de securitate privata din zona in care s-a pierdut acesta.

2. Informati atelierele locale de reparatii si amaneturile

Anuntati amaneturile sau atelierele de reparatii din zona dvs. despre laptop-ul disparut. Furnizati-le numerele de serie si descrieti orice caracteristici identificabile, cum ar fi zgarieturi de pe carcasa sau urme de vopsea uzata. Amaneturile sau atelierele de reparatii de renume vor verifica la departamentului local de politie inainte de a cumpara laptop-uri folosite, dar niciodata nu strica sa ii instiintati de situatia dvs.

3. Luati legatura cu agentul de asigurari

Multe politici de asigurare pentru proprietarii de case si chiar unii chiriasi vor acoperi daunele in cazul furtului de hardware, chiar daca acesta nu a fost furat de la domiciliul dvs. Daca laptop-ul a fost furat din vehiculul dvs., pierderea acestuia ar putea fi acoperita de asigurarea auto. Daca laptop-ul este proprietatea companiei, cel mai sigur ca pierderea va fi acoperita de polita de asigurare a companiei dvs. Luati legatura cu agentul de asigurari si cereti copletarea unei cereri astfel incat sa va puteti recupera o parte din costul de inlocuire a laptop-ul. Veti avea nevoie probabil de raportul de la politie pentru a face acest lucru, dar agentul de asigurari va poate ajuta in acest sens.

4. Raspanditi vestea

Raspanditi vestea la prieteni, colegi si anuntati urmasii dvs. de pe Twitter si prietenii de pe Facebook sau Google+ ca v-ati pierdut laptop-ul. Oferind o recompensa similara cu contravaloarea efectiva a laptop-ului nu reprezinta intotdeauna cea mai buna optiune dar poate contribui la returnarea in conditii de siguranta a datelor dvs.

5. Ramaneti vigilent

Dupa ce ati completat toate actele, a-ti raspandit vestea in cartier dar si online pe retelele de socializare, poate fi tentant sa stati linistit si sa lasati soarta sa decida ce se intampla in continuare. Totusi, nu renuntati, ramaneti proactiv. Multi hoti vor incerca sa vanda laptop-ul online, pentru ca este mai greu de a urmarit, asa ca fiti cu ochii pe site-uri precum okazii, eBay, Amazon, etc.


sursa: mashable.com

Un comentariu:

  1. desigur, publicam si sursa, sa nu ajungem ca ziaristii de trei lei: http://mashable.com/2011/08/27/lost-laptop-protection-tips/

    RăspundețiȘtergere