miercuri, 11 iulie 2012

Wikipedia Rusia protesteaza impotriva unui proiect de lege propus pentru cenzurarea Internetului

Versiunea rusa a Wikipedia a fost blocata marti, in semn de protest impotriva unui proiect de lege care ar putea deveni baza pentru cenzura pe Internet. Protestul Wikipedia este sustinut si de alte mari companii online din Rusia, cum ar fi site-ul de socializare VKontakte si Russian LiveJournal.

"Protestam deoarece modificarile propuse sunt prea inexacte, iar in forma sa actuala acestea pot afecta dezvoltarea Internetului din Rusia", a declarat Vladimir Medeyko, director al Russian Wikimedia Foundation.

Daca noua lege, "Despre informatie, tehnologii de informare si de protectie a informatiilor", este adoptata cu modificarile propuse, acest lucru ar putea duce la crearea unei variante rusesti a "marelui firewall chinez" sau unei "draperii electronice", a declarat Medeyko , adaugand ca in cel mai rau caz, accesul la Wikipedia ar putea fi blocat in Rusia.

Vizitatorii site-ului rusesc Wikipedia nu au reusit sa-l acceseze pe 10 iulie. Cei care au incercat sa acceseze site-ul au vazut un banner negru care cenzura cuvantul Wikipedia. Pe pagina site-ului blocat scria "Imaginati-va o lume fara cunostinte libere".

Wikipedia protesteaza pentru ca Duma de Stat, casa inferioara a parlamentului rus, a propus blocarea IP-urilor si DNS-urilor site-urilor cu continut ilegal. Medeyko a declarat ca industria IT din Rusia a propus in schimb blocarea la nivel de URL, dar legislatorii au ignorat aceasta sugestie.

Industria IT din Rusia nu s-a asteptat ca astfel de modificari ce au un impact atat de mare asupra legii sa fie aprobate atat de repede, a declarat Medeyko, adaugand ca uneori, o lege poate trece prin Duma intr-o singura zi, dar ca asta este o exceptie rara si se intampla doar atunci cand partile sunt de acord cu privire la amendamente.

Wikipedia este sustinuta de versiunea rusa a LiveJournal, care a protestat intr-un post pe blog, si de Bash.im, versiunea rusa a site-ului Bash.org, care a postat un banner rosu pe fiecare pagina. Si site-ul rus de socializare VKontakte, care are aproximativ 290 de milioane de utilizatori, s-a alaturat de asemenea protestelor, atunci cand fondatorul site-ului, Pavel Durov, a anuntat ca va sprijini protestele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu