vineri, 13 iulie 2012

Alegerea limbajului de programare potrivit in functie de domeniul de activitate

Pe parcursul codificarii unei aplicatii web, un dezvoltator de software trebuie sa ia zeci de decizii. Uneori, acest lucru implica rezolvarea unor probleme unice pentru un anumit domeniu sau pentru un anumit aspect arhitectural. Alte ori este vorba despre alegerea limbajului de programare potrivit. Aceasta este de fapt una dintre deciziile esentiale de care depinde succesul unui proiect.

De prea multe ori, limbajele de programare sunt aplicate in domenii de activitate nepotrivite. Haideti sa aruncam o privire asupra sectoarelor de afaceri majore si a limbajelor de programare cele mai potrivite pentru fiecare in parte.

1) Sectorul financiar

Sectorul financiar beneficiaza de un numar mare de limbaje de programare. Una dintre caracteristicile cheie pentru calcule o reprezinta caracteristicile functionale de programare. La prelucrarea matematica bazata pe calcule financiare,  acestea ofera adesea beneficii substantiale de performanta. Acesta este motivul pentru care unele dintre limbajele de programare cheie utilizate in sectorul financiar, cum ar fi Scala, sunt foarte functionale.

O alta necesitate cheie in sectorul financiar o reprezinta limbajele de programare care beneficiaza de suportul companiilor producatoare. De aceea, o multime de institutii financiare au majoritatea aplicatiilor scrise in Java si C#.

Recomandari: Scala, Java, C#

2) Mass-media, publicitate si design

Pentru munca de creatie sunt necesare limbaje de programare care pot procesa rapid informatiile. Cele mai bune sunt, in general, limbajele de scripting care sunt dinamice si contin un numar minim de linii de cod pentru o functionalitate maxima. Modelele si elemente de design care stau la baza codului sunt mai putin importante. Limbaje precum Ruby, PHP si JavaScript sunt exemplele ideale.

In ultimii ani, pe masura ce tehnologia mobila a devenit mediul de calcul proeminent, s-a pus un accent tot mai mare pe dezvoltarea pentru aceste platforme, mai ales in agentii si companii de design. Din aceasta cauza, unele limbaje de programare care nu sunt ideale pentru procesarea rapida au ajuns sa fie folosite mai des. Ganditi-va la Java pentru Android si Objective-C pentru dispozitive iOS, cum ar fi iPad, iPhone si iPod.

Recomandari: Ruby, PHP, JavaScript, Java, Objective-C

3) Aplicatii enterprise si software operational

Pentru intreprinderi, cheia o reprezinta sistemele reutilizatbile, pe baza de model, de mari dimensiuni, masive, si care sunt adesea complexe si necesita abordari arhitecturale stratificate de design. Acestea sunt punctele forte ale limbajelor de programare Java si C#. Cu un mare ecosistem ce suporta servere dedicate si framework-uri, acest lucru face ca cele 2 limbaje sa fie ideale pentru practici de dezvoltare la scara enterprise.

Recomandari: Java si C#

4) Startup-uri si software pentru micile intreprinderi

Startup-urile si intreprinderile mici se confrunta cu o realitate dura. Ele trebuie sa se schimbe si sa se adapteze continuu si extrem de rapid pentru a putea supravietui. Si toate acestea cu un buget minim.

Din aceasta cauza, intreprinderile mici si startup-urile cauta de multe ori limbaje de programare care permit realizarea de aplicatii extrem de rapid, au suport framework extins si o comunitate puternica. Acest lucru face ca limbajul Ruby sa fie ideal pentru startup-uri si micile afaceri. Exista, de asemenea, limbajul de programare PHP, care suporta de asemenea mai multe framework-uri pentru a face implementarea rapida si usoara. Recent, si JavaScript a patruns in aceasta zona, odata cu aparitia lui Node.js (Node.js este o tehnologie server side care permite dezvoltatorilor sa construiasca aplicatii web in intregime in Javascript). De notat este faptul ca Ruby, PHP si JavaScript au comunitati foarte mari de dezvoltatori.

Recomandari: Ruby, PHP, JavaScript

5) Cercetare si dezvoltare

Cercetarea stiintifica si mediul academic cer limbaje de programare care suporta operatiuni matematice extrem de precise, executie extrem de rapida, si pot fi implementate cu usurinta. Datorita acestor nevoi, comunitatile academice si stiintifice folosesc adesea limbaje de programare cum ar fi Scala pentru calcule matematice, C++ pentru procesare avansata, si chiar Erlang si Python pentru realizarea anumitor sarcini. Deoarece cele mai multe sarcini sunt focusate pe rezultate unice, aceste limbaje sunt alegerea ideala pentru aceste medii.

Recomandari: Scala, C++, Erlang, Python

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu