miercuri, 25 iulie 2012

Kim Dotcom lanseaza un site de protest impotriva inchiderii Megaupload

Fondatorul site-ului de file hosting Megaupload, Kim Dotcom, a lansat un nou site denumit kim.com, in semn de protest fata de inchiderea Megaupload. El este in prezent retinut in Noua Zeelanda sub acuzatia ca ar fi creat o retea de piraterie care a adus detinatorilor de drepturi de autor pagube de 175 milioane dolari, de la lansarea sa in 2005. Recent, Curtea de Justitie din Noua Zeelanda a decis ca mandatele de perchezitie pe care politia din Noua Zeelanda le-au utilizat in raidul de la resedinta lui Dotcom au fost ilegale.

Dotcom, care sustine ca "guvernul Statelor Unite a declarat razboi pe internet," incearca sa mobilizeze sprijinul comunitatii online pentru a vota impotriva presedintelui Obama, pe 5 noiembrie, in cazul in care procesul impotriva Megaupload nu este anulat.

Campania are sloganul "SOPA PIPA ACTA MEGA", care face o paralela intre cazul impotriva Megaupload si eforturile recente ale guvernului SUA de a aproba legi stricte privind drepturile de autor, atat in SUA, cat si pe plan international.

Dotcom a inregistrat, de asemenea, si un imn de protest numit "Mr President", in care pune intrebarea, "Ce s-a intamplat cu schimbarea, domnule presedinte?". Clipul video de pe YouTube are deja peste 625.000 de vizualizari.

Dotcom a mai spus ca FBI-ul a catalogat Megaupload ca fiind "o prada usoara", si ca "Megaupload a fost un bun cetatean corporativ care a cooperat intotdeauna cu titularii de drepturi de autor si cu autoritatile."

Desi au existat cu siguranta multe fisiere legitime stocate pe Megaupload de catre utilizatori (pe care Carpathia Hosting si Electronic Frontier Foundation le-au recuperat dupa confiscarea serverelor de catre FBI), este foarte discutabil daca Dotcom a fost cu adevarat un spectator nevinovat la toate acestea.

Conform detaliilor de pe rechizitoriu, fondatorii Megaupload au fost constienti de incalcarea drepturilor de autor si chiar au incurajat acest lucru in scopul de a stimula abonarea a cat mai multi utilizatori si sporirea veniturilor.

Intr-o sesiune HostingCon 2012 de saptamana trecuta, David Snead, avocat si blogger WHIR, a discutat despre ce pot invata furnizorii de hosting de pe urma inchiderii Megaupload.

Pana in prezent, Dotcom spune ca site-ul sau de protest a primit "covarsitor de multe critici pozitive", adaugand ca este "usor de a luptat atunci cand stii ca multi oameni te sustin si ca nu ai facut nimic rau."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu