joi, 1 martie 2012

Mariti-va viteza website-urilor cu reverse proxy

Apache HTTP Server este cel mai popular server web de pe internet, in mare parte datorita gamei largi de caracteristici (module si pluginuri), flexibilitatii si dezvoltarii open source. Cu toate acestea, chiar si cu toate beneficiile sale, Apache poate avea uneori dificultati cu site-uri ce au un trafic ridicat si un volum mare de continut.

Pentru a remedia aceasta situatie, unii administratori de sistem opteaza pentru o alternativa de categorie usoara, dar puternica, cum ar fi Ngnix. Dezavantajul serverelor web de categorie usoara este ca de multe ori acestea nu au flexibilitatea si extensibilitatea serverelor web de categorie grea precum Apache. O modalitate de a obtine cele mai multe avantaje din ambele categorii este de a utiliza un reverse proxy, disponibil cu Ngnix, in timp ce puteti folosi in continuare Apache ca server web.

Un server proxy functioneaza ca un intermediar intre un browser web si internet. Serverele proxy ajuta la imbunatatirea performantei web, stocand cate o copie a paginilor web utilizate frecvent. Atunci cand un browser solicita o pagina web stocata in colectia (cache) serverului proxy, pagina este furnizata de serverul proxy, mai rapid decat navigarea pe web. De asemenea, serverele proxy ajuta la imbunatatirea securitatii, filtrand unele tipuri de continut web si software-uri rau intentionate.

Cand proxy primeste cereri pentru continut static, el raspunde imediat si serveste acel continut utilizatorului, eliminand o parte din sarcinile Apache. Atunci cand un utilizator acceseaza un continut dinamic, proxy "paseaza" cererea lui Apache care se ocupa de aceasta in mod normal.

Pentru a face acest procedeu sa functioneze, va trebui sa configurati Nginx pe portul normal de server web (portul 80), in timp ce pe Apache il configurati pe un alt port. Astfel, Nginx va fi primul care va primi cererile de continut static si le va redirectiona pe cele de continut dinamic catre Apache. Pentru instructiuni privind instalarea si configurarea unui reverse proxy, cititi acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu