joi, 23 februarie 2012

Noul troian ZeuS nu mai are nevoie de servere de comanda si control

Infractorii cibernetici folosesc in prezent o versiune modificata a troianului ZeuS care nu se mai bazeaza pe servere dedicate de comanda si control (C&C) pentru a primi instructiuni, potrivit cercetatorilor de securitate Symantec.

Zeus este foarte popular in lumea infractorilor cibernetici deoarece este capabil de a fura o mare varietate de informatii, printre care documente si date de logare de la sistemele infectate. Timp de multi ani a fost arma preferata a celor mai multi escroci care vizau sistemele de online banking.

Codul sursa al troianului a fost publicat anul trecut pe forumurile neoficiale de pe internet, deschizand astfel calea tertelor parti de a aduce modificari si imbunatatiri la structura si functionalitatea acestuia.

In noiembrie 2011, cercetatorii de securitate au identificat o varianta puternic modificata a lui ZeuS, capabila de a transmite comenzi de la un computer compromis la altul, intr-o maniera peer-to-peer (P2P). Acea versiune a troianului inca era conectata la un server dedicat de C&C pentru a preda informatiile furate si pentru a primi instructiuni noi, dar folosea sistemul P2P ca un mecanism de backup in cazul in care serverul devenea indisponibil.

Cu toate acestea, o noua varianta detectata recent de Symantec a eliminat complet nevoia de conectare la servere C&C. "Fiecare peer din botnet poate actiona ca un server C&C, in timp ce niciunul dintre ele nu sunt cu adevarat" a declarat miercuri cercetatorul Symantec Andrea Lelli intr-un post pe blog.

Pentru a pune in aplicare aceasta functionalitate, creatorii noii variante ZeuS au inclus serverul web Nginx in troian, care permite oricarui calculator infectat sa primeasca si sa trimita date prin protocolul HTTP. Acest lucru face ca botnetul sa fie mai rezistent la tentative de anihilare, deoarece nu mai exista o singura piesa de rezistenta, ci mai multe, si impiedica de asemenea sistemele de urmarire a botneturilor, cum ar fi ZeusTracker.

Cercetatorii Symantec au aflat desprea aceasta noua varianta ZeuS ca distribuie programe antivirus false. Cu toate acestea, nimeni nu si-a dat inca seama cum trimite informatiile furate inapoi la atacatori, in lipsa unor servere dedicate de C&C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu