vineri, 17 februarie 2012

Doua site-uri de typosquatting, "Wikapedia" si "Twtter", au fost desfiintate

Intai de toate, sa explicam ce inseamna fenomenul de "typosquatting". Acesta reprezinta inregistrarea unei variatii a denumirii unui domeniu-marca inregistrata pentru a putea beneficia de avantajele inevitabilului flux al traficului generat de introducerea gresita a adresei acestui domeniu de catre utilizatori. O latura aparte a acestui tip de variatii ale unor domenii de internet este reprezentata de site-urile clona, a caror principala atributie este aceea de a se folosi de imaginea si increderea pe care o inspira utilizatorului site-ul a carui denumire este derivata, insa al carui design este copiat.

Doua site-uri false care pretindeau a fi Wikipedia si Twitter au fost desfiintate de pe internet si amendate cu 100.000 de lire sterline fiecare. Astfel, site-urile de typosquatting, "Wikapedia" si "Twtter" pacaleau utilizatorii sa dea click pe anunturi false care ii anuntatu ca au castigat un premiu. In cazul acestor doua site-uri, pentru a primi un premiu, cum ar fi un iPad, oamenilor li se cerea numarul de telefon mobil. Apoi, site-urile trimiteau un text cu un cod PIN si un scurt sondaj de opinie. De fiecare data cand o persoana raspundea la o intrebare din acel sondaj, aceasta era taxata cu 1.50 lire sterline.

Companiile amendate pentru detinerea site-urilor Wikapedia si Twtter, R&D Media Europe si Unavalley BV din Amsterdam, au primit ordin judecatoresc sa restituie banii celor care au fost taxati pentru ca au raspuns la intrebarile sondajului, deoarece aceasta taxare nu era speficicata in mod clar pe anunturile premiilor.

In concluzie, atunci cand sunteti pus in situatia de a va da numarul cartii de credit unui site sau va vedeti nevoit sa dati click pe un anumit anunt pentru a trece la o alta pagina, ar fi bine sa verificati de doua ori numele de domeniu al site-ului pe care va aflati, inainte de a face unul din aceste lucruri, deoarece puteti foarte bine sa cadeti victima unor typosquatteri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu