vineri, 21 octombrie 2011

Scurta prezentare a tabletelor PC cel mai putin cunoscute

Tabletele PC sunt ultima moda si lumea IT reactioneaza in consecinta. Acest lucru inseamnia ca, pe langa cele mai mari nume, cum ar fi iPad si variantele Kindle, cativa "necunoscuti" intra de asemenea in joc. Acest articol va prezinta unele dintre alternativele de tablete PC care au primit cea mai multa atentie.

Motorola xoom

Motorola Xoom a fost lansat in februarie 2001 si a fost considerat unul dintre concurentii majori ai lui iPad. Un motiv principal a fost introducerea lui Android 3.0, sistemul de operare bazat pe Google, dezvoltat special pentru dispozitive mobile si tablete PC. Intr-adevar, cele mai multe review-uri au pus in evidenta puterea eficienta de procesare a sistemului si usurinta de utilizare.

Totusi, avand in vedere ca pretul nu a coborat si este inca undeva in jurul valorii de 600 dolari cu un contract pe 2 ani, Motorola Xoom si-a cam pierdut orice avantaj pe care probabil l-a avut.

T-Mobile G-Slate

G-Slate a fost urmatoarea senzatie Android. Acesta pare sa fi spart gheata, deoarece o multime de alte tablete PC au adoptat ulterior acest nou sistem de operare. Cand a aparut, pretul de 530 dolari cu un contract pe 2 ani nu a ajutat foarte mult asa ca T-Mobile il are acum disponibil pentru doar 299 dolari, cu acelasi contract.

In ceea ce priveste specificatiile tabletei, caracteristica noua folosita in incercarea de diferentiere fata de alte tablete o reprezinta o pereche de camere 3D de pe spatele tabletei. Acestea produc o imagine in stil vechi in 2 culori, iar achizitionarea tabletei vine si cu o pereche de ochelari 3D.

In general, aspectul fizic si detaliile tehnice ale G-Slate au fost, la vremea respectiva considerate un factor competitiv major, incluzand si navigarea usoara si rapida, bug-uri putine si manipulare confortabilia.

ExoPC

Este dificil in acest moment sa mai recomanzi cu caldura o tableta PC ce ruleaza Windows 7, cum este ExoPC. Windows 8 bate la usa, si cu toata atentia majora acordata dezvoltarii acestui sistem de operare, mai mult ca sigur ca tabletele ce suporta Windows 7 vor fi date uitarii intr-un timp record.

Lasand la o parte aceasta problema, parerile despre aceasta tableta au fost amestecate. Un site i-a acordat scoruri inalte, in special pentru ecranul sau tactil si interfata intuitivia. Altii au gasit o serie de bug-uri si probleme de performanta. Rezolutia sa inalta si sunetul de inalta calitate sunt printre punctele sale forte. Greutatea si durata de viata a bateriei prea scurta sunt printre punctele sale slabe. In general este destul de decenta, dar avnd in vedere schimbarile rapide ale pietei, este greu de crezut ca aceasta tableta, care se apropie acum de prima sa zi de nastere, va avea o viata lunga.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Prima versiune a Galaxy Tab a fost unul dintre primele focuri deschise in razboiul tabletelor PC. A fost primita decent, desi aceasta a avut o serie de probleme importante, mai ales in performantele sale. Modelul 10.1 a fost lansat in vara lui 2011, si desi review-urile despre aceasta au remarcat inca unele probleme, scorurile globale au fost mult mai mari.

Cand Galaxy Tab a fost lansat pentru prima data a fost criticat, mai ales de Steve Jobs, pentru dimensiunile sale reduse. In timp ce majoritatea criticilor au mentionat in primul rand acest lucru, nu toti dintre ei l-au mentionat ca ceva negativ. Pe langa portabilitate sa mare, Galaxy Tab inca reuseste sa pastreze o rezolutie de 1024×768. De atunci, tabletele de dimensiuni mai mici au devenit o adevarata ramura a pietei tabletelor PC.

RIM BlackBerry PlayBook

Incheiem articolul cu un model BlackBerry, deoarece BlackBerry a fost unul dintre principalii combatanti in razboaiele telefoanelor smartphone. BlackBerry Playbook este un alt model mai mic, cu butoane comic de minuscule: butonul de alimentare are doar cativa milimetri in diametru. Ca si alte modele mai mici, suporta o rezolutie impresionantia. Ecranul sau are rezolutia de 1024 × 768 si camera de 5 megapixeli poate inregistra HD 1080p.

Adobe Flash este pe deplin suportat inca din fabrica, ceea ce a devenit un punct important de diferentiere intre tablete. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca tableta ruleaza propriul sau sistem de operare, BlackBerry Tablet OS, conceput pentru a functiona bine cu Adobe. Dezavantajul acestui sistem de operare este faptul ca suportul pentru aplicatii este restrans. PlayBook nu include aplicatii native de e-mail sau de calendar si biblioteca de aplicatii online nu este mare. De asemenea, nu suporta aplicatii Android, desi compania de cercetare Research In Motion sustine ca lucreaza la acest aspect.

In final, review-urile au fost amestecate si in cazul BlackBerry Playbook, obtinand scoruri atat puternic negative cat si puternic pozitive. Este greu de anticipat care va fi destinul acestei tablete, dar mai mult ca sigur ca va mai exista o perioada buna de timp.

Suntem in epoca tabletelor, dar aceste jucarii nu sunt deloc ieftine. Cu lista de optiuni crescand din ce in ce mai rapid, nu exista niciun motiv pentru a alege la intamplare si a va arunca banii pe fereastra. Examinati totul cu atentie inainte de a cumpara ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu