vineri, 28 octombrie 2011

Avantaje si dezavantaje de a ramane in continuare utilizator de Windows XP

Sistemul de operare Windows XP a implinit un deceniu de existenta, si daca inca il folositi, atunci nu mai sunteti la moda, cel putin asa spune Microsoft. Asta este parerea recenta a gigantului tech privind imbatranirea sistemului sau de operare, care inca este mult mai popular la nivel global decat Vista sau Windows 7. Microsoft spera ca utilizatorii ce nu vor sa se desparta de XP vor trece intr-un final la mult mai modernul Windows 7.

"Windows XP a implinit 10 ani, iar 10 ani este o perioada lunga de timp pentru a folosi aceeasi tehnologie veche", a declarat Kristina Libby de la Microsft intr-un post recent pe blog. Libby a inclus, de asemenea, un infographic in postul care vrea sa arate cat de depasiti sunt utilizatorii de XP. Cu 10 ani in urma, oamenii aveau telefoane cu clapa si se uitau la TV la "Friends". Acum, lumea are iPhone si vizioneaza "Modern Family".

Microsoft intentioneaza sa mai ofere suport pentru Windows XP Service Pack 3 pana la 8 aprilie 2014, (SP3 este disponibil doar pentru varianta de 32 de biti). Asta inseamna inca 30 de luni de update-uri pentru XP si suport de la Microsoft, dupa care, utilizatorii de XP vor ramane pe cont propriu.

Iata deci, care ar fi avantajele si dezavantajele de a ramane in continuare utilizator fidel de Windows XP:

AVANTAJE

1) Stabilitate

Microsoft a avut la dispozitie 10 ani pentru a rezolva multe dintre bug-urile din Windows XP. Multi isi vor aminti de zilele negre ale Windows XP Service Pack 2, in care puteai ajunge sa iei un virus doar prin simpla conectare la o retea, zile care sunt de mult apuse. Ca la orice computer cu Windows, va trebui sa aveti grija sa nu va infectati cu malware, dar majoritatea utilizatorilor sunt multumiti de modul in care XP ruleaza fara probleme, chiar si dupa 10 ani.

2) Ieftin

Deoarece XP este vechi de 10 ani, multi utilizatori l-au cumparat in urma cu ani de zile. Deci, daca v-ati decis sa faceti upgrade la Windows 7, sunt sanse sa trebuiasca sa cumparati si un calculator nou, cu exceptia cazului in care ati cumparat deja unul nou recent si folositi in continuare XP.

3) Puteti face inca o multime de lucruri

Adevarul este ca inca puteti tine pasul cu tehnologiile si serviciile moderne, chiar daca folositi XP. Skype, Mozilla Firefox 7, Google Chrome, Office 2010, Adobe Photoshop CS5, iTunes, Spotify si Adobe Flash Player 11 sunt doar cateva dintre programele populare care sunt compatibile cu XP. Singurul lucru care v-ar putea dezavantaja ar putea fi hardware-ul. Dar cum cele mai multe programe au ca cerinta minima cel putin un procesor de 1GHz, si luand in considerare ca Pentium III de 1GHz a aparut in anul 2000, sunt sanse sa nu aveti probleme deloc.

DEZAVANTAJE

1) Compatibilitate

Daca folositi programe vechi cu care v-ati obisnuit si care inca isi fac treaba bine, atunci ramaneti la XP pana cand sunteti sigur ca aplicatiile vechi pot rula si pe Windows 7. De exemplu, puteti utiliza un software de editare pe XP, care costa mai mult de 1500 de euro si care sa nu fie compatibil cu sistemul de operare Microsoft 7 sau Vista.

Microsoft ofera un utilitar numit Windows 7 Upgrade Advisor care va poate ajuta sa stabiliti daca veti intampina probleme cu software-ul vechi in timpul trecerii de la XP la 7.

2) Timpul se scurge

Probabil ca nu veti mai dori sa folositi XP dupa ce Microsoft va renunta in totalitate la acesta in 2014. Cel mai important motiv pentru a face upgrade este securitatea. De indata ce Microsoft va opri furnizarea de update-uri de securitate pentru SP3, v-ati putea expune unor amenintari grave, daca se gaseste un nou exploit in sistemul de operare sau intr-un program tert rulat pe acesta. Deci, chiar daca nu doriti sa renuntati la XP acum, macar ar trebui sa luati in considerare acest lucru. Pana la urma, timpul zboara repede in ziua de astazi, incat nici nu va veti da seama cand au trecut cele 30 de luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu