marți, 18 octombrie 2011

Memoria DRAM ar putea fi cheia catre un internet super-rapid

S-ar putea sa existe un truc pentru a imbunatati substantial performantele la majoritatea datacenterelor si, in consecinta, a internetului in sine - aruncati hard disk-urile si inlocuiti-le cu memorie dinamica cu acces aleatoriu (DRAM).

John Ousterhout, profesor de cercetare stiintifica a computerelor la Stanford si sef al unui proiect nou numit RAMCloud, propune exact acest lucru: Creati o solutie de stocare pentru datacenter "in care informatiile sunt pastrate in intregime pe DRAM si sistemele la scara larga sunt create prin agregarea memoriilor principale ale mii de servere."

Suna simplu, dar, de asemenea, absurd. Toata lumea ar dori sa fie in masura sa pastreze toate informatiile intr-o memorie rapida, cu acces aleator, dar e prea scump. Prin urmare, pentru stocarea pe termen lung, folosim hard disk-uri.

Si intr-adevar, in conditii de cost per gigabyte, Ousterhout estimeaza ca 2000 de servere ar putea oferi 48 de TB de stocare DRAM la 65 $ per gigabyte, ceea ce inseamna ca stocarea RAMCloud va fi de 50 pana la 100 de ori mai scumpa decat hard disk-urile.

Cu toate acestea, costul per acces per secunda este o alta problema. Ousterhout sustine ca, atunci cand este masurata prin acest sistem metric, DRAM este de 10 pana la 100 de ori mai ieftin decat hard disk-urile.

Desigur, pretul nu este singura problema, exista intrebari cu privire la durabilitate, disponibilitate si scalabilitate, cele mai multe dintre ele sunt abordate, dar nu in totalitate rezolvate.

Cu toate acestea, implicatiile - in cazul in care modelul se dovedeste a fi un succes - sunt foarte interesante.

Echipa din spatele proiectului estimeaza ca RAMClouds poate oferi un mediu de stocare cu o latenta de acces de 100 pana la 1.000 de ori mai mica, si de 100 pana la 1.000 de ori mai rapid fata de sisteme de stocare bazate pe disc. Echipe RAMCloud sustine ca acest lucru ar deschide calea pentru "o noua era de aplicatii intensive de date", care, la randul sau, ar insemna un internet mai rapid pentru toata lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu