miercuri, 5 octombrie 2011

Cum setati cron joburi din cPanel

Un "cron job" este pur si simplu o comanda pe care o incredintati serverului dvs. sa o efectueze la intervale regulate de timp. Aceasta poate fi literalmente orice comanda care se pot executa in mod normal.
Nu numai ca avantajele unui cron job sunt evidente, dar de indata ce va dati seama de controlul si puterea pe care puteti sa le detineti cu doar cateva comenzi, va veti da seama ca un panou de control aprope ca poate sa-si faca treaba de unul singur. Puteti, de exemplu, doar printr-o singura comanda, sa faceti un backup la un director intreg, o data pe saptamana si sa vi-l trimiteti prin e-mail. Puteti face o multime de lucruri cu foarte putin efort.

Cum functioneaza?

Chiar si dupa standardele cPanel, aceasta este una din functiile cele mai usor de efectuat. Derulati in jos in pagina de start cPanel. Veti gasi, probabil, "Cron Jobs", in sectiunea Advanced. Faceti click pe ea si veti fi intrebat daca preferati calea usoara sau cea complicata. Nu ar trebui sa existe un motiv anume pentru a merge pe calea complicata, deci faceti click pe "Standard" pentru a ajunge la ecranul principal cron jobs.

Veti introduce mai intai adresa de e-mail unde vor fi trimise rezultatele cron joburilor. Apoi veti introduce comanda. Atentie, comanda trebuie sa fie introdusa folosind calea completa. Deci, daca folositi un script care se afla in directorul home, trebuie sa specificati calea completa din server catre acesta.

Acum trebuie sa specificati cat de des doriti sa ruleze cron jobul. In mare parte este intuitiv, dar exista cel putin un element care va poate induce in eroare. Aveti posibilitatea sa specificati zilele in care cron jobul va rula, atat in zile ale lunii cat si in zile ale saptamanii. Dar ce se intampla daca alegeti ambele variante? Sa ne uitam la combinatiile posibile.

"Days" = "Every Day" si "Week Days" = "Every Week Day": Aceast cron job va rula in fiecare zi.

"Days" = "2" si "Week Days" = "Every Week Day": Aceast cron job va rula doar in a doua zi a lunii.

"Days" = "Every Day" si "Week Days" = "Tuesday": Aceast cron job va rula in fiecare zi de marti.

"Days" = "2" si "Week Days" = "Tuesday": Aceast cron job va rula doar in a doua zi de marti a lunii.


Acum, apasati "Save Crontab" si ati terminat. Puteti reveni mai tarziu si sa stergeti sau sa modificati orice cron job. Retineti ca aveti posibilitatea sa creati, de asemenea, cron joburi mulitple, chiar daca folosesc aceleasi comenzi. Puteti, de exemplu, sa faceti backup la un anumit director in fiecare zi si la intregul cont de hosting in fiecare luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu