joi, 20 octombrie 2011

Google Dart - Un nou limbaj de programare care ar putea inlocui Javascript

Atunci cand regele motoarelor de cautare vorbeste, toata lumea asculta. Cand anunta insa ca va incepe sa vorbeasca pe o limba noua, lumea devine un pic ingrijorata.

Aceasta este povestea lui Google Dart. Informatii cu privire la noul limbaj de programare au aparut in urma cu o luna de zile. Ce a starnit ingrijorare in lumea IT, insa, a fost un memoriu intern care sa ateste ca Google are ca obiectiv inlocuirea Javascript cu Dart. Pentru cine nu este familiarizat cu domeniul IT, este ca si cum i-ai spune cuiva ca cineva are ca obiectiv inlocuirea limbii romane cu o alta limba.

Asadar, care sunt obiectivele Dart?

Pe fisa de specificatii tehnice, Google prezinta urmatoarele obiective pentru limbajul de programare Dart:

-Crearea unui limbaj de programare care este structurat, dar flexibil;
-Sa fie un limbaj de programare cu care toata lumea sa se poata familiariza usor. Unii au remarcat deja asemanari cu Javascript;
-Sa fie adecvat pentru intreaga gama de dispozitive web;
-Crearea unui limbaj care sa fie lansat rapid si eficient. Acest lucru este mai important decat pare, deoarece pe masura ce standardele si dispozitivele se modifica continuu, eficienta in compatibilitate va deveni o prioritate inalta;
-Asigurarea ca exista un limbaj care poate lucra pe toate browserele. Aceasta poate fi considerata o ramura a ideii cu compatibilitatea cu multiple dispozitive. Numarul de browsere acum este mai mare decat a fost vreodata, si nu da niciun semn ca s-ar opri aici. Luati ca exemplu includerea de catre Amazon a unui nou browser in Kindle Fire.

De asemenea, in acest document sunt enumerate problemele specifice de programare pe care Dart incearca sa le abordeze:

-Dart va incerca sa rezolve conflictul dintre limbajele statice si dinamice;
-Dart va incerca sa rezolve problema limbajelor de programare privind functionarea atat cu specificatiile clientului, cat si cu cele ale serverului;
-Dart va incerca sa faca mai usor pentru programatori sa preia munca unul de altul;
-Dart va incerca sa reduca munca greoaie asociata cu comutarile din context.

Merita aruncata o privire?

Raspunsul este da, deoarece, fie ca va convine sau nu, daca Google considera ca ceva trebuie schimbat pe internet si face un mic efort in acest sent, este foarte probabil sa reuseasca sa faca ce isi propune. Va dam doar cateva exemple: Gmail a inlocuit Hotmail, Google Maps a inlocuit MapQuest, Chrome este pe punctul de a inlocui Mozilla si Google+ reprezinta o amenintare serioasa la adresa Facebook.

Sa ne amintim, de asemenea, faptul ca nimeni nu a lucrat inca cu acest limbaj de programare. Adevarul sta in detalii. Este posibil ca atunci cand va fi disponibil pentru toata lumea, Dart sa devina la fel de iubit ca Perl. Un lucru este cert si anume faptul ca Google depune mult efort in dezvoltarea si lansarea Dart. Daca Google spune ca Dart are potentialul de a inlocui Javascript, ar fi neintelept sa nu luam in considerare faptul ca ar putea avea dreptate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu