luni, 24 octombrie 2011

Open source - O alegere inteligenta pentru mediul de afaceri

Daca a existat vreodata un an in care sa se demonstreze ca software-ul open source este o alegere inteligenta pentru domeniul afacerilor, atunci acela este cu siguranta 2011.

In arena software-urilor cu licenta, razboaiele pe patente au scapat de sub control, in timp ce vechea teorie "securitate prin obscuritate" s-a dovedit a fi gresita. Pirateria a continuat sa creasca nestingherita la nivel global si posibilitatea aparitiei unei noi generatii de Windows (Windows 8) exclusiva pentru PC, pare sa se materializeze.

Amenintarile nu inceteaza sa vina la adresa libertatii utilizatorilor de software open source, cu alte cuvinte, facand ca aceasta alternativa (cu toate avantajele nenumarate pentru intreprinderi si pentru consumatori) sa arate mai bine ca niciodata.

Cei din functiile inalte prefera open source

Un flux destul de constant de date pare sa ilustreze utilizarea tot mai mare de software open source in intreprinderi.

Mai precis, datele provin de la un sondaj efectuat recent de ITWeb si furnizorul de solutii open source, Linux Warehouse, pe companii din Africa de Sud. Rezultatele sunt publicate pe ITWeb, şi deşi acestea nu specifica numarul exact de respondenti, rezultatele sunt ca un ecou al numeroaselor alte studii din ultimele luni.

In primul rand, majoritatea respondentilor au votat "copleşitor" ca software-ul open source este cel putin la fel de bun, daca nu mai bun decat cel licentiat, in termeni de caracteristici, performanta, usurinta in utilizare, instrumente şi utilitare, documentatie, asistenta tehnica, costuri de proprietate, scalabilitate si usurinta de schimbare. Majoritatea respondentilor au provenit din organizatii medii si mari.

Aproximativ o treime au declarat ca software-ul open source este la fel de sigur ca si omologul sau licentiat, iar sistemele de operare reprezinta zona centrala in care companiile au declarat ca este cel mai probabil sa implementeze software-ul open source.

Poate ca cea mai elocventa dintre toate este faptul ca autorii sondajului au raportat o atentie tot mai mare pentru software-ul open source din partea celor aflati la conducerea companiilor, aproximativ 60 % dintre respondentii sondajului ocupand pozitii la nivel inalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu