vineri, 5 octombrie 2012

Noua lege anti-piraterie din Japonia ar putea afecta ISP-urile

Luni, o noua lege anti-piraterie a intrat in vigoare in Japonia, si conform acesteia, cei care descarca de pe Internet materiale cu drepturi de autor, pot face pana la 2 ani de inchisoare sau pot primi o amenda de cel putin 25.000 de dolari.

Potrivit unui raport Naked Security, aceasta lege anti-piraterie s-ar putea aplica si unei persoane care vizioneaza pur si simplu un videoclip piratat de pe YouTube.

Inainte de adoptarea acestei legi, Japonia a mai adoptat o lege in 2010, care ii pedepseste pe cei ce incarca continut piratat pe Internet cu pana la 10 ani de inchisoare si cu o amenda de 128.000 dolari, in timp ce descarcarea de continut piratat era pedepsita ca o infractiune civila.

Aceasta noua lege a fost adoptata in iunie, dupa lungi dezbateri in industria de divertisment din Japonia, care pretinde ca descarcarile neautorizate de muzica sunt de 10 ori mai mari decat descarcarile de muzica din surse legale. Japonia are a 2-a cea mai mare piata muzicala din lume, dupa SUA.

Sanctiunile stricte pentru cei ce descarca continut piratat sunt doar o piesa a puzzle-ului, deoarece noua lege ar putea implica, de asemenea, furnizorii de servicii de Internet (ISP) si furnizorii de hosting. Acestia ar putea fi obligati prin lege sa instaleze un software pentru a identifica si bloca urcarea de materiale ilegale direct de la sursa. Software-ul in sine are o multime de bug-uri si a mai provocat in trecut intreruperi ale serviciilor.

Software-ul, pentru a carui licenta furnizorii de servicii Internet ar trebui sa scoata din buzunar in jur de 600 de dolari/luna, spioneaza conexiunile utilizatorilor si compara datele urcate pe Internet cu amprentele digitale dintr-o baza de date externa, explica TorrentFreak.

Atunci cand se constata o activitate ilegala, titularii de drepturi vor ca ISP-urile sa blocheze in mod automat continutul. Chiar daca se crede ca aceasta metoda ar ajuta ISP-urile sa evite a fi trase la raspundere din cauza clientilor care incalca drepturi de autor, in mod clar este mult mai complicata decat pare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu