vineri, 19 octombrie 2012

Kim Dotcom revine cu serviciul de file-sharing "Mega"

Fondatorul Megaupload, Kim Dotcom, a iesit din inchisoare si este gata sa-si inceapa noua sa viata, care, din cate se pare, nu va fi cu mult diferita de cea dinainte.

Dotcom a anuntat joi ca va lansa un nou serviciu de file-sharing/hosting, denumit Mega, care este in esenta acelasi tip de serviciu ca Megaupload. Mega, despre care Dotcom a spus in septembrie ca va fi lansat in curand, va permite partajarea de fisiere mari, atunci cand va fi lansat la sfarsitul acestui an. Cu toate acestea, exista o diferenta importanta intre Mega si Megaupload, si anume modul in care va manipula datele stocate.

Mega cripteaza toate fisierele inainte de a fi incarcate, iar fiecare utilizator ce le descarca va primi o cheie de decriptare unica pentru a citi fisierul dupa ce a fost descarcat. Acest lucru inseamna ca site-ul in sine nu va putea vedea fisierele propriu-zise, ceea ce Dotcom si asociatii sai cred ca ii va scuti de orice raspundere.

Structura site-ului "paseaza" astfel raspunderea in fata legii catre uploaderi. Acestia vor avea control deplin asupra persoanelor care pot accesa fisierele lor, si nu site-ul Mega. Mai mult decat atat, niciuna dintre cheile de decriptare nu vor fi stocate pe serverele Mega.

O alta schimbare cheie este modul in care datele sunt stocate: Mega va stoca copii ale fisierelor pe 2 servere diferite din 2 tari, sperand sa impiedice astfel pierderi de date, ca atunci cand FBI le-a confiscat serverele la inceputul acestui an.

Cu noul Mega, tot ce va fi diferit fata de Megaupload va fi criptarea. Acum, fisierele sunt criptate pe server, dar cheile de decriptare nu sunt stocate pe server, iar accesul la acestea este controlat doar de uploader.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu