vineri, 13 ianuarie 2012

ICANN a inceput sa accepte cereri pentru domenii generice de nivel superior

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a inceput sa accepte cereri de noi domenii generice de nivel superior (gTLD), o miscare considerata de multi a fi o mina de aur pentru escroci.

In prezent exista 22 de domenii de nivel superior, dar in cadrul noului sistem, acest numar ar putea creste ametitor. De acum, oricine are buzunarele adanci isi poate procura propriul domeniu de nivel superior. De exemplu, o companie multinationala ar putea avea o adresa de internet cu extensia .coca-cola.

Mai mult, domeniile de nivel superior nu vor mai trebui sa foloseasca alfabetul latin, deoarece pot fi in chirilica, araba sau orice alta limba. In timp ce acest lucru este de bun augur, totusi ar putea crea o portita pentru inselatoriile cibernetice.

Desi nimeni nu poate sti cu adevarat cat de multe domenii noi ar putea exista pana la expirarea termenului limita impus de ICANN (29 martie pentru depunerea formalitatilor prin intermediul sistemului de aplicare al organizatiei si 12 aprilie pentru depunerea prin alte canale), totusi banii ar putea fi o factor limitator important.

Exista o "taxa de evaluare" de 185.000 de dolari - dintre care 5.000 de dolari trebuiesc platiti la cerere - , dar ar putea fi chiar mai mult daca sunt necesare "masuri speciale" pentru a evalua cererea.

Cu toate acestea, ICANN are un program de ajutor financiar pentru tarile in curs de dezvoltare care reduce taxa la 47.000 de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu