vineri, 27 ianuarie 2012

ACTA, fratele mai mare a lui SOPA, a fost semnat de catre Uniunea Europeana

Uniunea Europeana a semnat tratatul comercial plurilateral Anti Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), un fel de frate mai mare a lui SOPA, in ciuda opozitiei la scara larga, in special in Polonia, unde oamenii au iesit in strada in semn de protest.

Acordul a fost semnat oficial la Tokyo de catre 22 de state membre ale Uniunii Europene, inafara de Cipru, Estonia, Slovacia, Germania si Olanda, care deocamdata nu au semnat dar au spus ca o vor face in viitorul apropiat.

Acordul urmareste sa asigure respectarea drepturilor asupra proprietatii intelectuale si sa combata pirateria online si software-ul ilegal. Oponentii ACTA sustin ca acesta merge mult mai departe decat legislatia SOPA si incurajeaza ISP-urile sa ia masuri drastice pe internet, fara a avea o baza legala. Intre timp, SOPA este in curs de revizuire dupa ce a primit critici dure la scara larga pentru ca ar fi putut trage la raspundere furnizorii de internet si/sau de hosting pentru faptele clientilor lor.

Actul, initiat in 2006 in Japonia, a fost tinut secret si guvernele statelor nu si-au informat sau consultat cetatenii in privinta lui, starnind frustrare si furie in anumite state ale lumii.. Cel mai controversat paragraf din versiunea finala a acordului ofera posibilitatea aplicarii regulii celor 3 abateri, care ar interzice accesul la internet al utilizatorilor care continua sa descarce materiale piratate, dupa ce au primit doua avertismente. In plus, autoritatile nationale ar putea cere ISP-urilor informatii personale despre clienti.

Desi acordul a fost semnat, acesta tot trebuie sa treaca printr-o procedura de ratificare in Uniunea Europeana. Dar acum, la scurt timp dupa ce sponsorii SOPA au cedat presiunii de a revizui proiectul de lege, acesta presiune se reorienteaza catre Parlamentul European pentru a respinge acordul ACTA. Astfel, mai mult de 10.000 de polonezi au iesit in strada pentru a protesta fata de semnarea acordului, in timp ce filiala poloneza a grupului de hackeri Anonymous a atacat site-urile guvernului polonez, lasand multe dintre acestea paralizate.

Negocierile ACTA au fost secrete pana pe 22 mai 2008 cand un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar in scurt timp si ziarele au scris despre negocierile secrete.

In afara de tarile din Uniunea Europeana, acordul a mai fost semnat pana in prezent si de SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu