marți, 25 septembrie 2012

Iranul blocheaza accesul la Gmail

Iranul a redus considerabil accesul la internet in randul cetatenilor sai, adaugand recent si mai multe restrictii asupra numarului de site-uri ce pot fi vizualizate.

Tara a a pus interdictie pe serviciul de cautare Google, dar si pe Gmail, potrivit unui raport publicat luni de agentia de stiri Reuters.

Rationamentul din spatele initiativei? Potrivit agentiei iraniene Student News, mutarea este legata de revolta musulmana indreptata spre controversatul film Innocence of Muslims. Acesta a starnit proteste in intregul Orient Mijlociu datorita felului in care il descrie pe profetul islamic Mohamed.

Cu toate acestea, ramane de vazut daca blocarea Google va fi permanenta. "Google si Gmail vor fi blocate in intreaga tara pana la o notificare ulterioara", a comentat un oficial iranian in raportul Reuters.

Iranul este cunoscut pentru restrictiile stricte privind accesul la Internet. Multi utilizatori din aceasta tara folosesc de mult timp servere proxy pentru a putea ocoli restrictiile impuse de guvern asupra anumitor site-uri.

O alta cauza pentru care sunt luate astfel de masuri drastice o reprezinta securitatea. In ultimii ani, Iranul s-a confruntat cu amenintari cibernetice lansate de statele nationale, care includ virusi cum ar fi Flame si Stuxnet, in scopul de a anihila programul nuclear al tarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu