miercuri, 19 septembrie 2012

Ce este infrastructura ca serviciu (IaaS)?

Daca v-ati documentat cat de cat despre cloud computing, atunci cu siguranta ati intalnit termeni ca Software as a Service (SaaS) si Platform as a Service (PaaS). Un alt termen similar care castiga teren in industria de hosting este infrastructura ca serviciu (Infrastructure as a Service sau IaaS). Pe scurt, IaaS este tot ceea ce cuprinde infrastructura cloud, un serviciu administrat all in one.

IaaS poate include, dar nu se limiteaza la: echipamente de retea, echipamente de putere, datacentere, dispozitive de stocare, servere dedicate si conectivitate. Aceste cerinte fizice pentru hosting sunt de obicei cuplate cu servicii de suport. In general, furnizorul de servicii cloud gazduieste echipamentul hardware intr-un datacenter si il intretine, astfel incat clientii sai sa se poata bucura de servicii de cea mai inalta calitate.

Spre deosebire de Software as a Service sau Platform as a Service, IaaS nu implica de obicei un software. De cele mai multe ori, clientul IaaS va avea deja un software de lucru, acesta avand nevoie doar de infrastructura pe care sa il gazduiasca si sa-l intretina.

Cei care sunt in favoarea IaaS vor spune ca este rentabil si ca externalizarea infrastructurii poate ajuta o companie sa economiseasca bani. In schimb, cei ezitanti nu vor avea incredere sa-si lase intreaga infrastructura pe mainile unui un furnizor din afara, dar de multe ori, companiile care vor sa economiseasca bani nu au de ales.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu