joi, 22 septembrie 2011

cPanel vs. Plesk

Daca sunteti de mult timp in industria de web hosting, probabil ca stiti toate panourile de control diferite. Dar adevarul trist este ca uitam de multe ori ca avem de unde alege si sfarsim prin a folosi din obisnuinta acelasi panou de control. Daca va aflati in aceasta situatie, cititi acest articol despre cele doua cele mai renumite panouri de control, cPanel si Plesk. Le vom analiza comparativ pe amandoua.

Ce sunt pana la urma cPanel si Plesk?

Pentru cei familiarizati cu web hosting-ul, se stie deja ca cPanel este platforma cea mai populara pentru administrarea unui server. Ceea ce poate nu stiti este ca cPanel exista inca de la mijlocul anilor 90 si este compatibil doar cu sistemele Unix si Linux. Acest lucru înseamna ca suporta Red Hat si CentOS.

Plesk, pe de alta parte, este un nou venit care si-a facut aparitia pe la inceputul anilor 2000. Diferenta majora dintre acesta si cPanel probabil ca ati ghicit care este: suporta atat Unix cat si Windows. Deci, care are pe care? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, va trebui sa aruncam o privire la punctele forte ale fiecaruia. Vom începe cu categoria grea, cPanel.

cPanel este "Windowsul serverelor"

Ceea ce vrem sa spunem prin asta este ca cPanel este atat de utilizat la scara larga incat daca aveti o problema, puteti gasi mai mult ca sigur o solutie. Exista un grup foarte mare de oameni ce folosesc acest software si deoarece cPanel se bucura de o baza de sprijin mare, a fost studiat in amanunt. De asemenea, are o interfata mai usoara de invatat decat cea a lui Plesk, ceea ce inseamna ca este mai prietenos cu utilizatorii si face mai usoara patrunderea in lumea web hosting-ului.

Plesk este "multi-tasking"

Plesk, pe de alta parte, poate face fata mai multor servere si sisteme de operare ca un adevarat campion. Interfata este un pic mai complicata si are o curba de învatare usor abrupta, dar in schimb suporta atat Unix cat si Windows. De asemenea, raspunde mai bine decat cPanel la mai multe comenzi simultane.

Ca o concluzie, din moment ce majoritatea furnizorilor de hosting web va ofera posibilitatea de a alege intre cele doua, enigma reala este aceasta: doriti usurinta in utilizare cu o interfata Unix sau doriti un sistem multi-server Windows?

Sursa: webhostinggeeks.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu