Mai toata lumea are un router, dar nu toata lumea stie cum sa-l faca sa functioneze mai bine. Iata cateva sfaturi si trucuri pentru a obtine o viteza in plus la internetul dvs. wireless:
Aveti la dispozitie mai multe moduri simple de a imbunatati reteaua dvs. Wi-Fi, cum ar fi plasarea router-ului in centrul zonei pe care doriti sa o acopere, pozitionarea acestuia departe de obiecte metalice care ar putea bloca semnalul sau asigurandu-va ca nu sunt si alte dispozitive de radio-emisie pe un semnal de 2,4 GHz (standard pentru majoritatea routerelor mai vechi) prin apropiere. Dar alte metode de a imbunatati semnalul roterului dvs. pot fi mai putin evidente. Iata cateva trucuri:
Verificati-va viteza
Desi cei mai multi oameni pot aprecia daca wireless-ul lor este lent sau rapid, verificarea vitezei conexiunii va va asigura daca va aflati sau nu in raza de viteza promisa de catre furnizorul dvs. de internet. Va puteti testa viteza dvs. de download si upload (in Mbps) pe http://speedtest.net/. Probabil va fi nevoie sa faceti testul de mai multe ori si la ore diferite din zi pentru a obtine o valoare cat mai reala a vitezei dvs. Wi-Fi, deoarece aglomerarea pe spectrul de frecvente de 2,4 GHz ar putea cauza incetiniri in timpul celor mai aglomerate ore ale zilei, cand traficul de pe internet este foare mare.
Adaugati o antena cu emisie intr-o singura directie
Modificarea hardware-ului actual care face ca semnalul wireless sa treaca inutil prin peretii vecinului este o modalitate usoara de a consolida un semnal fara fir intr-o zona mai mare. In timp ce majoritatea routerelor vin cu antene omnidirectionale (ceea ce inseamna ca semnalul se emite in toate directiile), puteti investi, de asemenea, intr-o singura antena unidirectionala care ar trebui sa dubleze puterea semnalului, dar numai intr-o singura directie. Acest lucru este avantajos daca trebuie sa va plasati routerul pe un perete si nu vreti sa irositi resursele transmitand jumatate din semnalul wireless prin perete sau fereastra.
Securizati-va reteaua
Niciodata sa nu va lasati semnalul dvs. wireless fara cel putin un strat de protectie. Este de remarcat faptul ca exista diferite niveluri de securitate pentru fiecare router. In primul rand, mergeti in interfata grafica a routerului (GUI), prin tastarea adresei router/gateway-ului in bara de adrese a browserului, in timp ce computerul este conectat la router prin cablu sau wireless. Verificati setarile sale de securitate wireless. Adesea, va exista un meniu ce permite diferite nivele de securitate. WEP este cea mai slaba forma de securitate si este usor de spart; WPA este mult mai sigura, iar WPA2 este cea mai sigura si uneori poate fi incompatibila cu dispozitive wireless mai vechi, astfel incat WPA este probabil cel mai indicat, daca nu sunteti sigur de ceea ce vreti.
Blocarea site-urilor pentru adulti cu OpenDNS
Multe dintre noile routere vin cu optiuni de control parental incorporate in caracteristicile dispozitivului. Cu toate acestea, daca aveti un router mai vechi, aveti posibilitatea sa utilizati un serviciu ca OpenDNS. Atunci cand browser-ul dvs. primeste comanda pentru a prelua un URL, acesta trebuie sa treaca printr-un server DNS, care va verifica adresa IP a site-ului respectiv. OpenDNS foloseste propria sa tehnologie de verificare DNS pentru a livra pagini browser-ului dvs., ceea ce inseamna ca poate incarca o pagina web mult mai rapid. Dar unul dintre avantajele mari pentru parinti este faptul ca, de asemenea, poate bloca atacurile de tip phishing si site-urile pentru adulti, pe care copiii ar putea fi tentati sa intre.
Instalati un firmware sau personalizat
Daca aveti un router mai vechi, sau setarile de pe routerul nou nu va ofera functionalitatea pe care o doriti, incercati sa actualizati firmware-ul routerului. Adesea, producatorul routerului va pune la dispozitie update-uri de firmware pe care le puteti descarca cu usurinta de pe site-ul sau oficial. Daca vreti schimbari mai mari router-ul, puteti incarca chiar un custom firmware oferit de DD-WRT.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu