Luni, 30 ianuarie, autoritatile romane au arestat un barbat de 20 de ani din Timisoara, sub acuzatiile ca ar fi patruns in serverele NASA si ale Departamentului Apararii din SUA.
Manole Razvan Cernăianu a fost acuzat de accesare si transfer neautorizat de date dintr-un server privat si de provocarea unor intreruperi majore ale unui sistem informatic, a declarat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT).
Autoritatile sustin ca Cernăianu a accesat mai multe proprietăti online ale guvernului american, inclusiv un server NASA si un site al Pentagonului. De asemena, suspectul a copiat informatii confidentiale de pe aceste sisteme si le-a publicat pe blogul sau personal.
Mediafax citeaza din surse anonime cum ca Cernăianu, student la Automatica, este considerat a fi hackerul cunoscut online ca TinKode.
De-a lungul ultimilor ani, TinKode a expus in mod repetat bresele de securitate ale unor site-uri cu profil inalt, inclusiv cele care apartin armatei americane, NASA, Marinei Regale a Marii Britanii, Agentiei Spatiale Europene, MySQL si Google.
De cele mai multe ori, TinKode a dezvaluit toate vulnerabilitatile gasite. El nu a notifica in prealabil partile afectate ci doar a inclus in declaratiile sale publice mostre ale informatiilor stocate pe serverele vulnerabile. Cu toate acestea, el a raportat vulnerabilitatile intr-un mod responsabil, fapt care i-a castigat un loc in Google's Security Hall of Fame.
TinKode a declarat in trecut nu au fost niciodată rau intentionat, dar autoritătile sustin că actiunile sale au provocat daune semnificative serverelor vizate.
Dacă va fi găsit vinovat, Cernăianu ar deveni al treilea hacker roman condamnat de intruziune in serverele NASA. Robert Butyka, 26 de ani, din Cluj-Napoca, cunoscut online sub numele de Iceman, si Victor Faur, 28 de ani, din Arad, cunoscut online sub numele de SirVic, au primit pedepse cu inchisoarea, cu suspendare, pentru actiuni similare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu