miercuri, 27 iulie 2011

Noile extensii pentru domenii vor ajuta la securizarea internetului?

Numarul de extensii de domenii top-level de pe Internet este setat sa creasca dramatic în urmatorii câtiva ani. Deja cunoscutele extensii .com, .org si .info vor fi suplimentate cu zeci sau sute de extensii noi, cum ar fi .blog, .sport, .london, .music sau .gay. Aceasta expansiune rapida se va întâmpla sub genericul noului domeniu de nivel superior (gTLD), program lansat de catre ICANN, organizatie non-profit care supravegheaza Domain Name System (DNS). Avand in vedere capacitatea oricarei companii pentru a aplica pentru un nou ".orice" sau ".firma" , gTLD este de asteptat sa aduca o gama larga de posibilitati de alegere pentru consumator si inovatii tehnologice la sistemul de adrese de internet . Dar oare va impulsiona, de asemenea, adoptarea de securitate sporita pe Internet? Exista motive întemeiate sa credem ca se poate, în special în cadrul sistemului de adresare în sine.
Setul de reguli ICANN pentru noii viitori administratori gTLD, cunoscut sub numele de Ghidul Solicitantului, conţine o cerinţă pentru a sprijini Domain Name System Security Extensions (DNSSEC), ca o condiţie obligatorie pentru fiecare aplicare noua la gTLD. In prezent, punerea în aplicare a DNSSEC este o chestiune de alegere pentru registrele de nume de domenii.Companii precum VeriSign, care ruleaza .com, sau Afilias, care ruleaza .info au implementat deja noua tehnologie. Pentru administratorii viitoareor gTLD-uri însă, aceasta va fi o chestiune de conformitate contractuala.
După cum am spus anterior, DNSSEC este urmatoarea generatie de nume de domeniu standard, care aduce elementul de încredere la adresele de internet, ceva care le-a lipsit teribil până acum. Un domeniu care este semnat utilizând metode criptografice DNSSEC este protejat împotriva atacurilor lansate de hackeri care ar putea, de exemplu, sa intercepteze tranzactii web destinate pentru o bancă sau pentru un site e-commerce.
In prezent, la nivel mondial, iniţiativa de implementare a DNSSEC este inca la inceput. Dar când programul gTLD va deschide uşile pentru sute de noi extensii, numărul de domenii inregistrate s-ar putea dubla foarte usor in cativa ani, şi fiecare gTLD nou va avea DNSSEC activ inca de la început.
Noile domenii gTLDs nu vor schimba mediul securizat al DNS peste noapte, dar faptul ca DNSSEC va fi necesar pentru fiecare gTLD este un pas important pentru aceasta tehnologie. Aceasta va determina adoptarea sa în rândul operatorilor de registru, încurajarea inovaţiei la nivel de aplicaţie şi să ofere posibilitatea de a crea sisteme de securitate avansate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu