marți, 27 decembrie 2011

Ubuntu, Windows Vista sau Windows 7?

Probabil ca ati auzit sau ati citit articole care spun ca merita sa treceti la Ubuntu, dar inca sunteti un pic sceptic si aveti nevoie de dovezi mai convingatoare. Astfel, in acest articol, va prezentam o comparatie intre Windows si Ubuntu.

In cazul de fata, subiectii experimentului au fost Ubuntu, Windows 7 si Windows Vista. Experimentul a incercat sa dea raspunsuri clare si simple la urmatoarele intrebari:

- Care este timpul de instalare pentru fiecare sistem de operare?
- Cat spatiu ocupa fiecare sistem de operare pe un hard disk? (instalatii standard)
- Cat timp ii trebuie fiecarui sistem de operare pentru boot si shutdown?
- Ce este rata de transfer HDD - USB si HDD - HDD pentru fiecare sistem de operare?
- Cat de repede poate executa fiecare sistem de operare benchmark-ul Richards? (Benchmark-ul Richards este parte din kernelul unui sistem de operare. Acesta consta intr-un benchmark al limbajului de programare de marime medie - aproximativ 400 sau 500 de linii- si actioneaza ca un dispecer de sarcini).

Rezultatele testului

1) Timpul de instalare

Timpul de instalare a fost masurat din momentul in care computerul a fost pornit pana la etapa finala a instalarii, care este desktop-ul de lucru.



2) Clickuri date in procesul de instalare


Acum sa vedem cate clickuri au fost date in timpul procesului de instalare a fiecarui sistem de operare.



3) Spatiu ocupat




4) Boot si shutdown



5) Copierea
fisierelor mici (2154 de fisiere, 603 MB total)




6) Copierea fisierelor
de dimensiuni mari (39 de fisiere, 399 MB total)


Concluzia testului

Cel mai bine ar fi sa alegeti optiunea majoritatii utilizatorilor : dual boot. Sa pastrati atat Ubuntu, cat si Windows pe acelasi hard disk este cea mai usoara modalitate de a va asigura ca aveti tot ce va trebuie. Windows face greseli, dar in general este un sistem de operare decent. altfel oamenii nu l-ar mai folosi. Pe de alta parte, Ubuntu dispune de propriile sale caracterisitici care il transforma intr-un sistem de operare stabil si de incredere. Windows nici macar nu se poate compara cu Ubuntu in termeni de securitate şi de utilizare a resurselor sistemului, iar aceasta este o diferenta pe care orice utilizator (nu neaparat programator) o poate observa cu usurinta.

Totusi, partile sociale si de divertisment fac in continuare ca Windows sa fie indispensabil pentru majoritatea utilizatorilor. Windows inca este cel mai popular sistem de operare raspandit la scara larga si probabil ca inca va ramane asa mult timp de acum incolo.


Sursa: webhostinggeeks.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu